Berørt Pia Kjærsgaard: Vi sørger alle over tabet af det kærlige menneske

Politikerne på Christiansborg holdt et minuts stilhed til ære for prins Henrik.

Der var usædvanligt tavst på Christiansborg her til formiddag. Folketingssalen, der normalt danner rammen om politiske forhandlinger og ophedede debatter, blev i dag helt stille.

Klokken 10 blev folketingssalen, der er Danmarks eneste parlamentariske kammer, brugt til at udvise en sidste ære overfor kongehuset og prins Henrik.

Statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), indledte seancen med en kort udtalelse om prins Henrik.

- Vi har alle mistet et menneske, der ikke var bange for at sætte sig selv i spil. Prins Henrik var sin egen. Sådan vil jeg huske ham, og sådan tror jeg, at danskerne vil huske ham.

Efter statsministeren gik Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), på talerstolen, og flere gange undervejs i sit mindeord blev tydeligt berørt.

- En sand verdensmand er gået bort, og vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske, han var, lød det blandt andet fra talerstolen.

Engageret menneske

Pia Kjærsgaard har siden nyheden om prins Henriks død flere gange udtrykt sin dybe respekt for prinsgemalen som person, og for det arbejde han har udført for Danmark. Og det blev der også lagt vægt på i dagens mindeord.

- Hans gode humør, glæde ved livet og evne til at være til stede nåede ud til rigtig, rigtig mange.

- I 1969 begyndte han at arbejde for Dansk Røde Kors. Han fik ansvaret for at koordinere det danske hjælpearbejde med det internationale hovedkvarter i Genève, og med det fik han mulighed for at bruge sine internationale og diplomatiske erfaringer.

Pia Kjærsgaard takkede samtidig prins Henrik for at have været en ”trofast støtte” for dronningen gennem deres 51-årige ægteskab.

Som de eneste repræsentanter fra det politiske Danmark vil statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og folketingets formand, Pia Kjærsgaard, deltage i bisættelsen af prins Henrik.

Bisættelsen finder sted i Christiansborg Slotskirke klokken 11 her til formiddag, og ifølge kongehuset vil 60 mennesker deltage i ceremonien.