Ekspert: Berørt prins Joachim afslører 'stor splid internt i den kongelige familie'

Det står nu klart for alle, at der er stor splid i den kongelige familie, mener kongehusekspert.

Prins Joachim, der arbejder som forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris, fik først besked om de ændrede titler for fem dage siden. (Arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Prins Joachims fire børn mistede i går deres titler som prinsesser og prinser før tid – og det er noget, der har berørt deres far.

- Vi er alle sammen meget kede af det. Det er aldrig sjovt se sine børn på den måde blive gjort fortræd. De står selv i en situation, de ikke selv forstår, siger prins Joachim i et interview med Ekstra Bladet.

Avisen fangede prinsen torsdag formiddag foran den danske ambassade i Paris, hvor han arbejder, og det var en tydeligt berørt prins, der udtalte sig om Kongehusets udmelding om, at prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena fra nytår ikke længere har titler som prinser eller prinsesse.

Fra den 1. januar får de i stedet titlen excellencer. Den besked fik prins Joachim med "fem dages varsel", fortæller han.

Oprindeligt forlød det ellers, at prins Joachim allerede tilbage i maj fik besked om ændringen, men det er ikke tilfældet, påpeger han.

- I maj fik jeg forelagt en plan, som i det store hele gik på, at når børnene hver især fylder 25, så ville det ske. Athena fylder 11 til januar, siger prins Joachim til Ekstra Bladet.

Her ses prins Joachim med sin hustru, prinsesse Marie, og deres fælles og sammenbragte børn; prins Felix, prins Nikolai, prins Henrik og prinsesse Athena. De er her samlet til dronning Margrethes frokost på Kongeskibet Dannebrog under fejringen af regentens 50-års regeringsjubilæum tidligere denne måned. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

'Det er helt ekstraordinært'

Det er dronning Margrethe, der har besluttet ændringen af børnebørnenes titler.

Da Ekstra Bladet spørger, hvordan det har påvirket prins Joachims forhold til sin mor, vil han dog ikke svare direkte på spørgsmålet:

- Det tror jeg ikke, at jeg behøver at uddybe her.

Den seneste udvikling får kongehusekspert og politisk redaktør på Radio4 Thomas Larsen til at kalde det for en "voldsom eskalering af krisen internt i kongehuset".

- Det står nu lysende klart for alle, at der er stor splid internt i den kongelige familie. Det er også tydeligt, at prins Joachim og hans del af familien føler sig tilsidesat og er meget ulykkelig over den beslutning, dronning Magrethe har truffet, siger han til DR Nyheder.

I går udtalte prins Felix og prins Nikolais mor, grevinde Alexandra, at familien var i chok over beslutningen:

- Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem, sagde hun til B.T.

Kongehuset har ikke ønsket i dag at kommentere overfor DR Nyheder, hvornår prins Joachim fik besked om ændringerne og har heller ikke ønsket at stille op til interview. Lene Balleby, kommunikationschef Kongehuset, udtaler dog følgende i en mail:

"Som Dronningen udtalte i går, har beslutningen været længe undervejs. Vi forstår godt, at der er mange følelser på spil i øjeblikket, men vi håber, at Dronningens ønske om at fremtidssikre Kongehuset vil blive respekteret."

Kronprins Frederiks børn mister ikke deres nuværende titler. Til gengæld er det allerede kendt, at det kun er prins Christian i søskendeflokken, der fremover modtager apanage. Dronning Margrethe ses her sammen med kronprins Frederik og prins Joachim under en parade på Flådestationen i Korsør i august. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

'Mange gode argumenter for den beslutning'

Beslutningen om at fratage den yngre generations titler som prinser og prinsesser er dog ikke i sig selv opsigtsvækkende. I andre europæiske kongehuse er der nemlig foretaget lignende ændringer af titler.

I Sverige bærer prinsesse Madeleines og prins Carl Philips børn ikke længere titlen "Kongelig Højhed", og blandt andet i Norge er kongehuset også begyndt at skrue ned for titlerne.

- Der er mange gode argumenter for den beslutning, som dronning Margrethe har taget, men det er klart, det kan udløse meget store personlige omkostninger for kongefamilien og dens medlemmer, forklarer Thomas Larsen.

- Det er helt ekstraordinært, at vi i løbet af et døgn har set grevinde Alexandra reagere meget følelsesladet og dernæst været vidne til, at prins Joachim nu går direkte op mod sin mor, dronningen. Det er en helt usædvanlig situation, som kongehuset står over for, siger han.

De fire snart tidligere prinser og prinsesse kan stadig anvende deres adelstitler som grever og komtesse af Monpezat, ligesom de også fastholder deres pladser i arvefølgen.

Du kan se Ekstra Bladets interview med prins Joachim her: