Bertel Haarder stopper i politik: Løkke ville have ham til Tyskland

I forbindelse med ministerrokaden ringede statsministeren til Bertel Haarder, og tilbød ham jobbet som generalkonsul.

Bertel Haarder siger endeligt farvel til dansk politik, når han tiltræder som generalkonsul i Flensborg til september næste år. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Når Bertel Haarder (V) den 1. september næste år tiltræder som generalkonsul i Flensborg, er det et endeligt farvel til dansk politik efter 36 år i Folketinget og 22 år som minister.

Det fortalte Venstre-kæmpen på et pressemøde i Udenrigsministeriet her til eftermiddag.

Det var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der søndag aften tilbød ham jobbet som generalkonsul. Jobtilbuddet kom søndag aften, da Lars Løkke overbragte ham nyheden om, at han ikke længere skal være kulturminister.

- Jeg skulle lige sove på tilbuddet, men næste morgen meddelte jeg ham (Lars Løkke, red), at det ville jeg gerne. Inden da havde vi haft et familieråd, og de havde ingen problemer med, at jeg takkede ja, siger Bertel Haarder, der fortæller, at han selv flytter til Flensborg, mens konen bliver formentlig bliver i Danmark.

Generalkonsul på en anden måde

Den kommende generalkonsul er selv vokset op i området og mener, at han kan blive en god ambassadør for landsdelen.

- Der er ikke mange, der ved, at der syd for grænsen er 50.000 tyske statsborgere, som er dansksindede. Sådan har det været siden 1864, og det er min opgave at fortælle det til alle i Danmark, siger Bertel Haarder, der udtrykker stor respekt for den nuværende generalkonsul, der har siddet på posten i 18 år.

- Jeg har ikke noget som helst at udsætte på Henrik Becker Christensens arbejde. Jeg bliver dog generalkonsul på en anden måde. Jeg er allerede er enormt kendt, og det giver mig muligheden for at nå igennem til offentligheden og fortælle om landsdelens historie, siger Bertel Haarder.

Venstre-manden fortsætter som folketingsmedlem indtil 1. september og kalder jobskiftet en glidende overgang.

- Jeg vil engagere mig fuldt ud i det kulturelle område og i det nordiske samarbejde, og måske får jeg også tid til at skrive lidt. Men når vi kommer til sommerferien, tror jeg, at jeg begynder at glæde mig til at flytte i konsulatet i Flensborg med den dejlige udsigt over fjorden, siger Bertel Haarder.