Beskæftigelsen i den private sektor slår rekord

Fremgangen er positiv for dansk økonomi, men den skal overvåges tæt for at forhindre overophedning, mener økonom.

(ARKIV) Flere danskere deltager i jobfesten. I februar blev der sat rekord i den private sektor, hvor virksomheder nu har flere end 1,9 millioner lønmodtagere. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Jobfremgangen på det danske arbejdsmarked fortsætter.

I februar fik de danske virksomheder 2600 flere medarbejdere, og det har fået beskæftigelsen i den private sektor til at slå rekord, viser tal fra Danmarks Statistik.

Danske virksomheder har nu flere end 1,9 millioner lønmodtagere, som er det højeste antal nogensinde i den private sektor.

Rekorden vidner om, at det går godt for den danske økonomi i øjeblikket, mener cheføkonom hos Nykredit, Tore Stramer.

- Det er positivt, at danske virksomheder igen tør ansætte medarbejdere. Når flere danskere kan tage del i opsvinget, giver det jobsikkerhed og højere indkomster, som er med til at øge potentialet for vækst i privatforbruget og investeringer.

Tallene fra Danmarks Statistik bygger på arbejdsgiveres indberetninger til Skat og dækker over personer i alderen 16-64 år, som har bopæl i Danmark. Statistikken er korrigeret for normale sæsonudsving.

Ældre bliver i beskæftigelse

Fra januar til februar steg det samlede antal personer med lønmodtagerjob med 3800 personer til i alt 2.732.400 personer.

Fremgangen i beskæftigelsen skyldes blandt andet, at flere ældre bliver på arbejdsmarkedet. De går senere på pension og efterløn, og der er noget, der kan ses i jobrekorderne, forklarer cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian.

- Der er beskæftigelsesfremgang hele vejen rundt, men det er hos det grå guld, at den har været tydeligst, siger han.

Der er dog også en anden forklaring. Jobfremgangen skal nemlig ses i sammenhæng med, at befolkningstallet er vokset siden 2008. Derfor er der stadig et stykke vej til samme beskæftigelsesfrekvens som før finanskrisen.

- Pladen er ikke fuld endnu. Men vi har en forventning om, at beskæftigelsen vil fortsætte med at stige de næste par måneder og formentlig også de kommende år, siger Tore Stramer.

Beskæftigelsesfrekvensen er den andel af befolkningen mellem 16 og 64 år, der er i arbejde. Den højeste beskæftigelsesfrekvens nogensinde var i februar 2008, hvor 71,9 procent af de 16-64-årige var i arbejde. I januar i år rundede den 70 procent.

Hvis beskæftigelsesfrekvensen skal nå samme niveau som før finanskrisen i løbet af 2018, vil det ifølge Steen Bocian kræve op mod 60.000 arbejdspladser.

Overophedning lurer

Selvom flere arbejdspladser og jobrekorder som udgangspunkt er positivt for dansk økonomi, er den stigende beskæftigelse også forbundet med en risiko for overophedning af arbejdsmarkedet.

Den høje beskæftigelse og lave ledighed kan gøre det vanskeligt for virksomheder at finde de medarbejdere, de har brug for. Og det kan i værste fald være med til at bremse det økonomiske opsving og skabe afmatning af dansk økonomi, påpeger Tore Stramer.

- Nu og her tyder alt dog på, at udbuddet af arbejdskraft har formået at følge med efterspørgslen. Overophedning er altså ikke et akut problem. Men det kan det blive. Derfor skal opsvinget overvåges tæt, siger han.

FacebookTwitter