Beskæftigelsesborgmester efter kritik: 'At søge 1,7 job om ugen er ikke overvældende'

Cecilia Lonning-Skovgaard fastholder sin kritik af ledige akademikere, men fortryder ordet "luddovne".

Hvis man på dagpenge på en fuld arbejdsuge får søgt 1,7 job, så er det ikke overvældende, mener beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V). (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), fastholder sin kritik af de danske a-kasser omkring ledige, nyuddannede akademikere.

Kritikken kom første gang i Berlingske, hvor Cecilia Lonning-Skovgaard blandt andet siger, at a-kasserne hellere vil være søde og rare ved ledige, nyuddannede akademikere end at presse dem til at tage ufaglærte job.

Over for DR Nyheder fastholder hun den kritik.

- Det er den tilbagemelding, vi får fra de akademikere, vi møder på de kommunale jobcentre.

Men har du dokumentation for din påstand?

- Nej. Men det er ikke vores indtryk, at de prøver at få de ledige akademikere til at søge geografisk længere væk.

Med "længere væk" henviser hun til en undersøgelse, som ifølge hende viser, at en ledig akademiker i Københavns Kommune i gennemsnit søger 1,7 job om ugen med en gennemsnitlig rejsetid til det søgte job på 38 minutter.

I Berlingskes artikel kalder du de arbejdsløse akademikere for luddovne. Hvor er din dokumentation på, at de er det?

- Luddoven er for hårdt et udtryk. Men hvis man på dagpenge på en fuld arbejdsuge får søgt 1,7 job, så er det ikke overvældende.

Du er også utilfreds med, at de ledige akademikere ikke søger bredt nok - for eksempel som kasseassistent i et supermarked - hvorfra ved du, at de ikke gør det?

- Jeg konstaterer, at vi har en servicesektor, der skriger på arbejdskraft. Så jeg vil tro, at det ikke er de job, de ledige akademikere søger. Men det kan jeg naturligvis ikke vide.

- Du mener også, at a-kassernes manglende sanktioner beviser din pointe om, at a-kasserne lader de ledige akademikere være i fred med hensyn til at søge bredt. Men Danske A-kassers direktør, Verner Sand Kirk, siger, at de stort set ingen anmærkninger får af kontrolsystemet. Hvad siger du til det?

- Så siger jeg bare, at vi grundlæggende skal have snak om sanktionspraksis. For reglerne siger, at man skal søge job med flere timers daglig transport. Og vi kan se, at de ledige akademikere i gennemsnit søger job 38 minutter væk. De kan nærmest ikke nå til Greve eller Ballerup. Det harmonerer ikke.

Verner Sand Kirk siger, at en chef for et supermarked altid vil vælge en ufaglært eller en butiksuddannet frem for en nyuddannet ingeniør, da denne kun vil være ansat, indtil vedkommende får et job som ingeniør. Har han ikke en pointe?

- Så taler han mod bedre vidende. For der er ingen ledige i de to første grupper. Vi har to grupper af ledige i kommunen. Akademikere og udsatte kontanthjælpsmodtagere. Og jeg er stensikker på, at hvis en akademiker søger et af de mange ledige tjenerjob, vi har, så vil vedkommende blive taget imod med kyshånd.