Beslutning om FM4-båndet udskudt - men eneste ansøger forventer stadig svar mandag

Udbuddet ligger højt på dagsordenen, lyder meldingen fra den nye kulturminister.

Indtil d. 31. oktober 2019 er det Radio24syv, der har tilladelsen til at sende på FM4-båndet. Men hvem der sender, når oktober bliver til november, er endnu ikke afgjort. (Foto: © martin sylvest andersen, Scanpix)

Egentligt skulle beslutningen om, hvem der fra 1. november får lov at sende på radioens FM4-bånd, ligge klar senest på mandag 1. juli 2019.

I går blev den deadline dog udskudt. Der er efter folketingsvalget ikke længere politisk flertal bag medieaftalen, og derfor ønsker Radio- og tv-nævnet, der står for udbuddet af den nye kanal, ikke at træffe en beslutning, før den nye regering har taget stilling til, om udbuddet af radiokanalen skal gennemføres på grundlaget fra den oprindelige medieaftale eller ej.

Alligevel forventer Anne-Marie Dohm, der står i spidsen for FM4 A/S - det konsortium af en lang række regionale mediehuse, der står bag den eneste godkendte ansøgning til at overtage FM4-kanalen - at få svar senest 1. juli, som det hele tiden har været planen.

- Jeg forventer selvfølgelig ikke, at vi håndterer et stort udbud via pressen eller pressemeddelelser, lyder det fra Anne-Marie Dohm med henvisning til Radio- og tv-nævnets melding om at udskyde deadline igår.

– Jeg regner med, at den tidsplan og de kriterier, der ligger i udbuddet, det er dem, vi følger, uddyber hun.

Der er tidsfrister, der skal overholdes

I et interview med DR Nyheder sætter hun spørgsmålstegn ved den måde, Radio- og tv-nævnet har gjort opmærksom på udskydelsen af beslutningen om, hvem der kommer til at overtage kanalen - et udbud, som hun og FM4 A/S på nuværende tidspunkt er eneste godkendte ansøger til.

- Man er nødt til at forholde sig til de regler og krav, der er i udbuddet – og det er blandt andet tidsfrister, man skal overholde.

Og de regler og krav er altså, ifølge dig, ikke blevet fulgt af Radio- og tv-nævnet ved at meddele, at der ikke træffes en beslutning 1. juli?

- Nej, det er klart, når man laver udbud af den her art, er man nødt til at følge nogle meget klare regler, fordi det er meget store udbud, og fordi der kan være konkurrence. Derfor er der nogle klare regler for, hvordan man håndterer udbud.

Ifølge Radio- og tv-nævnet er alt dog foregået lige efter bogen. Nævnet oplyser over for DR Nyheder, at man efter mødet i går har oplyst Anne-Marie Dohm om udskydelsen personligt over telefon - og at beslutningen om at rykke deadline på ubestemt tid er truffet i samråd med både Justits- og Kulturministeriet og efter de gældende regler.

Anne-Marie Dohm står i spidsen for FM4 A/S, der har søgt om at overtage FM4-båndet fra Radio24syv. (Foto: © Bjerne Bergius Hermansen/DR, Scanpix)

24syv: Det haster

En anden, der venter spændt på, hvad der nu kommer til at ske med den medieaftale, som den forhenværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti vedtog sidste år, er Jørgen Ramskov, der er direktør for Radio24syv, som i dag sender på FM4-båndet.

Selvom Ramskov selv forlader radiokanalen, når sendekontrakten udløber den 31. oktober, håber han, at en ny regering kan betyde en ny medieaftale.

- Det er klart, at nu er der en åbning for, at der måske laves et udbud om, der efter mine bedste begreber er tåbeligt, siger han til P1Morgen.

Radio24syv har ikke søgt om at blive på kanalen. Det skyldes et krav i medieaftalen om, at kanalens hovedkvarter skal ligge i Vestdanmark.

- Og hvis det ikke skal det alligevel, eller hvis vi får muligheden for at søge på nogle andre vilkår, der fokuserer på indhold i stedet for bopæl, så haster det jo, lyder det fra Jørgen Ramskov, der ligesom Anne-Marie Dohm håber på hurtig afklaring.

- Det haster selvfølgelig for os, for vi er i gang med at afskedige folk, og folk er i gang med at søge væk, fordi radioen lukker om få måneder. Men det haster også kolossalt meget for vores konkurrenter, der skal i gang, hvis de får stationen. Jeg ved af erfaring, at det at lave en radiostation på fire-fem måneder ikke er sjovt, det er hårdt, og man har travlt.

Kulturministeren lover at rykke hurtigt

Ifølge Radio- og tv-nævnet følger man nu den politiske sitation tæt, så man er klar til at rykke hurtigt, når der er truffet politisk beslutning om medieaftalens fremtid.

Og det vil der snart, lyder det fra kulturminister Joy Mogensen, der understreger, at udbuddet af FM4-kanalen ligger højt på hendes dagsorden.

- Jeg vil derfor drøfte sagen med medieordførerne, så snart det kan lade sig gøre, lyder det i et skriftligt svar til skriver i en udtalelse til Ritzau.