Besøg fra Belgien: Statsbesøg foregår altid efter fast skabelon

Det belgiske kongepar indleder i formiddag deres første statsbesøg i Danmark.

Den Kongelige Livgarde lyser op i den røde gallauniform, når den i dag klokken 10.00 er en del af den velkomstceremoni, der venter det belgiske kongepar, kong Philippe og dronning Mathilde i Københavns Lufthavn.

Her vil dronning Margrethe sammen med kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie tage imod kong Philippe og dronning Mathilde, som er på statsbesøg i Danmark til og med 30. marts.

Erhvervslivet er også med

Et statsbesøg er den fornemmeste form for diplomatisk kontakt mellem to lande. Formålet er at etablere, styrke og fremme forbindelserne landene imellem. Det er blandt andet at udvikle sociale, erhvervsmæssige og kulturelle relationer.

Et statsbesøg er ofte kombineret med erhvervsfremstød. Det belgiske kongepars besøg fokuserer blandt andet på erhvervslivet og kultur.

Kongeparret har følgeskab af en officiel delegation og 37 virksomheder, som vil fokusere på temaer som bæredygtig udvikling, vedvarende energi, sundhed og transportlogistik.

Kong Philippe skal blandt andet besøge Københavns Rådhus og Dansk Industri og sammen med dronning Mathilde Cinemateket i København.

Du kan finde flere detaljer i programmet for statsbesøget her.

Udveksler gaver og ordener

Et statsbesøg er fyldt med en række ceremonier, uniformer, gallakjoler og besøg hos virksomheder og organisationer.

Alle statsbesøg kører efter den samme skabelon, som er kendt for alle.

Der er blandt en velkomstceremoni, hvor livgarden optræder i rød gallauniform, besøg i Folketinget og ofte en køretur i kongelig karet, der er ledsaget af Garderhusarerne.

De udenlandske gæster – som her kong Philippe og dronning Mathilde – udveksler gaver og ordener med værten, dronning Margrethe.

Blandt de obligatoriske punkter er også den statsmiddag, som dronningen holder for det udenlandske statsoverhoved som æresgæst. Et andet er returmiddagen, som de udenlandske gæster inviterer til den sidste aften på deres besøg i Danmark.

I aften danner Christiansborg Slot ramme om dronningens statsmiddag, og onsdag aften er dronning Mathilde og kong Philippe værter for et returarrangement i Den Sorte Diamant.

Fakta om det belgiske kongehus

  • Kong Philippe er er ældste søn af Belgiens tidligere konge Albert 2., som han efterfulgte, da Albert abdicerede i 2013.

  • Kong Philippe er gift med dronning Mathilde, og parret har fire børn.

  • Statsbesøget er kongeparrets første statsbesøg i Danmark.

  • Belgien har siden 1991 haft lige adgang for piger og drenge til at arve tronen. Kongeparrets ældste datter, prinsesse Elisabeth er nummer et i tronfølgen og vil til sin tid blive Belgiens første regerende dronning.

  • Det belgiske kongepar var sidst i Danmark i 2015, hvor de med til at fejre dronning Margrethes 75-års fødselsdag.

  • Dronning Mathilde er fadder til kronprinsparrets ældste datter, prinsesse Isabella.