Besøgende til øko-dag: Det var sjovt at se køerne løbe rundt på marken. De hopper, bukker og danser

Økologisk mærkedag har siden 2005 været landets største landbrugsbegivenhed.

Sidste år havde øko-dagen omkring 235.000 besøgende.

Folk i alle aldre var i dag trukket i gummistøvlerne for at se de økologiske køer komme på græs for første gang efter en lang vinter indendøre.

Og øko-køerne på gården Hagens Mølle nord for Skive hoppede og dansede, da stalddørene blev lukket op til den friske forårsluft.

- Øko-dagen er køernes forårsfest. De nyder at være udenfor, fordi de får motion på en anden måde end i stalden. Det gør de både i dag og i morgen, men den første dag de kommer på græs, der hopper de lige lidt højere, siger Michael Vammen Bisgård, økologisk landmand på Hagens Mølle, der var en af de i alt 72 økologiske kvægbrug, der i dag inviterede interesserede på besøg.

En af de besøgende på Hagens Mølle var Lærke Aagaard Iversen fra byen Breum nær Skive.

- Det var sjovt at se køerne løbe ud på marken. De hopper og bukker. Og de danser næsten.

Vigtig dag for industrien

Siden begyndelsen af 2005 har dagen været landets største landbrugs- og fødevareevent. Dagen er arrangeret af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier. Og for den økologiske fødevareindustri er det en vigtig begivenhed, fortæller Økologisk Landsforenings formand Per Kølster.

- Vi når meget bredt ud i befolkningen på den måde, at det jo appellerer til unge og gamle, børnefamilier, bedsteforældre og så videre.

Sidste år havde øko-dagen omkring 235.000 besøgende.

Hos Coop Danmark, som står bag Kvickly, brugserne, Fakta og Irma, mener CSR-chef Thomas Roland, at det ekstra fokus på økologi løfter salget af økologiske varer i butikkerne.

- Selvom det falder lidt ned igen på den anden side af øko-dagen, så falder det ikke helt ligeså langt ned igen, siger han.

Et PR-stunt

På Hagens Mølle nyder landmand Michael Vammen Bisgård, at så mange danskere interesserer sig for køernes forårsfest. Også selvom det er et PR-stunt.

- Vi vil gerne vise, hvordan køerne på en økologisk går har det. Når de bliver lukket på græs får de motion på en anden måde, og timerne udendørs giver en anden trivsel. Det er svært at efterligne forholdene i stalden med forholdene udenfor. Det er skønt, at der er så mange, der vil fejre dagen med os, siger han.