Bestikkelsessag: Sådan kæmpede IT-firmaer om gigantkontrakt

En It-kontrakt til 500 millioner kroner og et sponsorat af en travbane er ingredienser i en af Danmarks største sager om bestikkelse.

En af Danmarks største bestikkelsessager er en kamp mellem it-firmaet Atea og den lille konkurrent 3A-it om en it-kontrakt til 500 millioner kroner i Region Sjælland. (© Atea Presse)

Da Region Sjælland sendte en stor IT-kontrakt i udbud i februar i år, var der meget at vinde for et firma med muskler til at levere varen.

Og det - altså musklerne - mente de to IT-firmaer og indædte konkurrenter, Atea og 3A-It, at de havde.

Kontrakt til 500 millioner

Også Rigspolitiet, Forsvaret og de øvrige regioner havde mulighed for at benytte sig af rammeaftalen, der drejer sig om levering af computere, printere, servere. Og meget andet IT.   Den forventede kontraktsum løber op i svimlende 500 millioner kroner over fire år.

Derfor var det ikke mærkeligt, at Atea havde et godt øje til sådan et udbud, bekræfter administrerende direktør for Atea i Danmark, Morten Felding over for DR Nyheder.

- Det var selvfølgelig meget vigtigt, fordi det var en af Ateas rigtig store kunder, siger Morten Felding.

Det var dengang.

Giganten og miniputten

I dag er medarbejdere fra begge firmaer sigtet og varetægtsfængslet i det, der er blevet en af de største sager om påstået bestikkelse i Danmarkshistorien. Og i kulissen spøger Region Sjællands IT-udbud.

Så hvad er der sket i mellemtiden? Først lidt om de to rivaler.

Atea er en betydelig spiller på IT-markedet i Skandinavien og er også svær at komme uden om i Danmark.  Målt på antallet af vundne udbud sidste år er Atea den næststørste IT-leverandør til den offentlige sektor, kun overgået af mastodonten KMD. Virksomheden har 1600 ansatte i Danmark.

Konkurrenten 3A-it har 50. Ansatte, altså.

Det betydeligt mindre firma blev stiftet omkring årsskiftet, men tæller flere tidligere topfolk i Atea. Der er altså ikke tale om uerfarne folk, men derimod personer med indgående kendskab til spillet om Region Sjællands gunst - og ikke mindst til kulturen hos rivalen, Atea.

Vandt på bud 20 millioner under

Tilbage til kampen om millionkontrakten.

Kun to virksomheder bød på projektet: Atea og 3A-it. 6. maj faldt afgørelsen: 3A-it mente at kunne gøre det 20 millioner kroner billigere end Atea- og vandt kontrakten. I Atea undrede de sig. Og klagede så over afgørelsen.

5. juni valgte Region Sjælland at annullere udbuddet. Regionen var blevet opmærksom på nogle uhensigtsmæssigheder, "som gør, at udbudsmaterialet kan fremstå uigennemsigtigt", lyder begrundelsen i dokumenterne, der nulstiller udbuddet.

Så gik der kun få dage, helt præcist fire, før sagen eksploderede.

It-direktør fik et tip

Den 9. juni slog politiet til og anholdt 13 personer, hvoraf seks blev varetægtsfængslet. Blandt de fængslede er både tidligere og nuværende Atea-ansatte, samt en medarbejder fra Region Sjællands IT-afdeling og en ledende medarbejder ved Rigspolitiet. Sidstnævnte har tidligere arbejdet for Region Sjælland.

Sigtelserne omtaler bestikkelse for mindst en millioner kroner i form af rejser, blandt andet til Dubai, sponsorat af travbanen i Nykøbing Falster, et par ture til USA og i den mindre ende af skalaen; et ophold på det idylliske hotel Frederiksminde i Sydsjælland.

Politiets aktion udsprang af en anmeldelse fra it-direktør i Region Sjælland, Per Buchwaldt. Til Jyllands-Posten fortæller han, at han kort tid inden annulleringen af udbuddet fik et tip, der "prompte" resulterede i en politianmeldelse. Hvad tippet konkret drejede sig om, uddyber han ikke.

Ateas direktør bekymret

Til gengæld fortæller han, at Ateas administrerende direktør i Danmark, Morten Felding, luftede sin bekymring for, om konkurrenten kunne se Ateas tilbud. Det skete angiveligt, kort tid inden et udbud i april.

- Han var tydeligt nervøs for at tabe den aftale, og han var bekymret for, om han fik en fair behandling. Han fortalte om alle sine problemer med konkurrenten, og hvordan der var flydt informationer fra hans egen organisation og over til konkurrenten, fortæller Per Buchwaldt til Jyllands-Posten.

"Jeg synes det er trist at Morten Felding nærer så stor mistillid til sin egen organisation, og jeg har stor tillid til udbudsprocessen og håndteringen af denne", skriver salgsdirektør i 3A-it, Kim Holtum Schouw, i en mail til DR NYheder

100.000 i sponsorat til travbane

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - også kendt som bagmandspolitiet - skal nu forsøge at optrevle den påståede bestikkelse.

Men efterforskningen tager også en kulørt afstikker til travbanen i Nykøbing Falster.

Ifølge sigtelserne anså tidligere ansatte i Atea netop den støvede travbane for at være en genvej til de bonede gulve hos Region Sjællands IT-afdeling.

Siden 2003 har Ateas banner vajet over travbanen. Sponsoratet koster årligt Atea 100.000 kroner og bliver af travbanen betegnet som en vigtig indtægtskilde. En indtægtskilde, de vel at mærke nu har mistet, da Atea for få dage siden har droppet samarbejdet.

Sponsorat anses som smørelse

En af regionens IT-medarbejdere havde angiveligt en forkærlighed for travsport og var den, der oprindeligt fik Atea til at yde sit sponsorat. Sponsoratet af travbanen kørte på skinner i flere år og var altså - ifølge sigtelserne - en del af Ateas bestræbelser for at bestikke sig til fordele i kampen om IT-ordrer hos Region Sjælland.

Men i april i år opstår der usikkerhed om betalingen af sponsoratet. Og med det er vi igen fremme ved kampen om IT-udbuddet.

Omtrent samtidig med at Atea konkurrrerer med rivalen 3A-it om at vinde IT-kontakten, tikker et girokort fra travbanen ind i Ateas indbakke. Det er tid til at betale sponsoratet. I en mail til travbanen, som DR Nyheder er i besiddelse af, lover Ateas Marketingschef Torben K. Sørensen at betale regningen, men siger, at han bliver nødt til at "trække den lidt".

Kort tid efter taber Atea, som nævnt før, udbuddet til 3A-it, og cirka en måned senere vender Atea 180 grader rundt i spørgsmålet om sponsoratet og river girokortet fra travbanen i stykker.

"Jeg skal selvfølgelig beklage, at den beslutning først kommer (nu, red.), men der har været behov for at vurdere hvordan Atea bruger sine ressourcer bedst", skriver markedschef Morten Bo Jørgensen til travbanen d. 4. juni, altså for lidt over en uge siden.

Direktør nægter at betale

Ifølge Ateas administrerende direktør i Danmark er der dog ingen sammenhæng mellem, at Atea taber udbuddet, og at de efterfølgende dropper sponsoratet.

- Da regningen kommer op på mit bord, så spørger jeg vores marketingschef, 'hvad er det her for noget?´, og han fortæller så, at den tidligere administrerende direktør har sagt, at det bare skal køres igennem, og der skal ikke stilles spøgsmålstegn ved det, og det skal trækkes fra marketingbudgettet. Og jeg nægter at betale det, fordi jeg opdager sponsoratets rette sammenhæng, nemlig at en medarbejder ved Reion Sjælland har en personlig interesse i, at det er kørt igennem. Så siger jeg stop! - det lever ikke op til vores etik og moral, siger Morten Felding, der tiltrådte som administrerende direktør 1. maj sidste år.

3A-it lover sponsorat

Med Atea ude af billedet begynder en hektisk jagt på en ny sponsor. Den sigtede IT-medarbejder fra Region Sjælland træder igen til med hjælp, fremgår det af sigtelsen.

Så sent som den 3. juni fik han angibeligt lovning på et sponsorat af Ateas rival, 3A-it. Få dage senere kom der et løfte den modsatte vej: 3A-it skulle få kendskab til Ateas kommende bud på en ny IT-kontrakt, lyder beskyldningerne.

Flere af de centrale personer er nu varetægtsfængslet, og det forventes, at regionens IT-udbud skal gå om.

FacebookTwitter