Betal restskat i blinde

Mange borgere mangler en årsopgørelse, så de kan se, hvor meget de skylder Skat. Alligevel stiger renten på restskat fra i morgen.

Skat fastholder, at det fra i morgen skal være dyrere at betale restskat, selv om mange ikke har fået en årsopgørelse på grund af strejken på CSC. (© DR Østjylland)

Skat advarer om, at renten på restskat stiger i morgen, selv om borgerne mangler en årsopgørelse og derfor ikke aner, hvor meget de skylder væk.

Flere hundredetusinde har fået meldingen pr. mail fra Skat, fordi det fra i morgen koster mere i rente, hvis man har restskat, skriver Jyllands-Posten.

Problemet er blot, at de uheldige danskere endnu ikke har modtaget deres årsopgørelse på grund af strejken hos CSC. Derfor ved de ikke umiddelbart, hvor meget de skylder i restskat - blot at det er dyrt at lade være med at betale pengene.

Uheldig situation

Skat erkender, at det er en uheldig situation, men ser ingen grund til at udskyde den såkaldte tillægsprocent, der den 1. juli hæver renten på restskat fra 4,2 til 6,2 pct.

- Borgerne skal sådan set bare taste deres indkomstoplysninger ind i beregningsprogrammet på vores hjemmeside for at finde restskatten og betale den. Det burde være til at have med at gøre for de fleste, siger Henrik Kähler, kontorchef i Skat.

Han mener, at danskerne generelt set bør være bedre til at opdatere deres forskudsopgørelse, så restskatten ikke kommer bag på dem.

Burde tage højde for strejke

Landets største revisionsselskaber mener, at Skat burde have taget højde for, at borgerne mangler at modtage deres årsopgørelser.

- Når der er problemer med Skats systemer, kunne man principielt set godt overveje at udskyde rentetillægget, siger Richard Kraft, skattepartner hos Deloitte.

Hans kollega hos KPMG Per Ørtoft Jensen er enig.

- Det kunne da have været ønskværdigt, at Skat havde skubbet datoen for rentehoppet for at give borgerne en chance, lyder det.

Skat afviser dog, at det skulle være nødvendigt.

- I forvejen opkræver vi jo rente fra den 1. januar, selv om årsopgørelsen under helt normale omstændigheder først kommer i marts, siger Henrik Kähler og minder om, at borgere med restskat låner penge af statskassen.