Betjent i retten: Jeg følte mig truet af Nørrebro-bandeleder

Bandemedlemmer kan ikke genkende truslen - de mener, at betjenten gentagne gange har krænket dem.

Shuaib Khan har ved to tidligere lejligheder været forsøgt udvist af Danmark. Nu forsøger anklagemyndigheden så igen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Det skulle have været en rutineaktion, da betjente fra Københavns Politi natten mellem den 31. juli og den 1. august i år rullede ind på Blågårds Plads på Nørrebro i København.

Politiets strategi er at stresse banderne med blandt andet visitationer, og derfor fik betjentene udpeget en række medlemmer af bandegrupperingen Loyal to Familia (LTF), som de ville kropsvisitere.

Men stemningen denne aften er decideret dårlig, fortæller to politibetjente i Københavns Byret her til formiddag, hvor sagen mod lederen af LTF, Shuaib Khan, er begyndt i dag.

Anklagemyndigheden kræver ham udvist af Danmark for trusler mod en betjent i forbindelse med den bandeindsats, der foregik den dag.

Og det er netop betjenten, som Khan anklages for at have truet, der afgiver forklaring som den første i sagen. Her siger han, at han følte sig truet af bandelederen.

- Den tiltalte siger jeg skal passe på mig selv. Det var ikke venlig ment, forklarer han i retten.

Betjent: De skulle tage billeder af os

Politiassistenten forklarer videre, at de andre bandemedlemmer, der var til stede, blev opfordret til at tage billeder af betjentene efter visitationerne, der foregik i en opgang ved Blågårds Plads. Her blev bandemedlemmerne bedt om at smide tøjet.

- Vi talte om dernede, at det var trusler. Vi overvejede, om vi skulle reagere, men det var ikke direkte ”jeg vil slå dig ihjel-trusler," så vi indberettede det i stedet til ledelsen (i Københavns Politi, red). Vi skulle ikke anholde nogen på det tidspunkt, for så ville byen stå i brand, og der ville komme ballade. De var så mange, vi var så få, forklarer politiassistenten videre.

Hvorvidt bandemedlemmerne så rent faktisk tog billeder, ved betjenten ikke, forklarer han.

Bandemedlemmer: Betjenten krænkede os

Der har i dag også været flere medlemmer af Loyal to Familia i vidneskranken. Her har alle beskrevet, hvordan politiassistenten er kendt for at chikanere og krænke bandemedlemmer. Ingen af dem kan genkende, at betjenten blev truet af LTF-lederen.

Et LTF-medlem fortæller, hvordan han selv blev visiteret den pågældende aften, hvor ledereren, Shuaib Khan, angiveligt havde truet betjenten.

- Ham betjenten, der mener, at han er blevet truet, kendte jeg i forvejen. Han har flere gange visiteret mig på en meget krænkende måde, helt nøgen, det er altid ham, der råber højest, og de andre betjente fulgte efter. Jeg mener, at jeg også blev visiteret den aften. Det er som om, at han prøver at fremprovokere noget, siger et bandemedlem, der ikke kan genkende, at Shuaib Khan havde truet betjenten den pågældende aften.

Netop krænkende optræden var også hovedbeskyldningen fra to andre medlemmer af Loyal to Familia, som Shuaibs Khans advokat, Michael Juul Eriksen, havde hevet i vidneskranken.

. Jeg er en af de første, der bliver visiteret. Det sker på en meget ydmygende måde, som jeg aldrig har prøvet før. Jeg bliver bedt om at tage alt tøjet af. Bliver bedt om at sætte mig på hug og bliver lyst op i mine kønsdele. Det var ikke en normal visitation. Jeg er blevet visiteret 60 gange og har aldrig prøvet noget lignende. Kun en gang før af den samme betjent. Jeg står splitternøgen, folk kommer ud og ind, det er ydmygende, siger LTF-medlemmet.

Flere andre betjente bekræfter forløbet

Foruden politiassistenten, der følte sig truet, er flere andre betjente indkaldt som vidner i sagen, fordi de opholdt sig på Blågårds Plads den aften. De bakker op om deres politikollega.

En kvindelig betjent siger i sin forklaring, at hun overhører Shuaib Khan tale direkte til politiassistenten S.

- Pas på dig selv, pas godt på dig selv, mens han stirrer på S, forklarer hun, at Khan skal have sagt.

Også en betjent, der fungerer som vejleder, forklarer, at han LTF-lederen som truende.

- Khan peger på betjent S og siger fra 5-6 meters afstand: Dig med skægget, du skal passe på din ryg, forklarer han.

- Jeg opfattede det som en trussel mod S, siger han.

Forsøgt udvist to gange tidligere

Shuaib Khan har ved to tidligere lejligheder været forsøgt udvist af Danmark. Begge gange har retten taget stilling til udvisningsspørgsmålet, men hidtil har det ikke været vurderingen, at dansk-pakistaneren har haft nævneværdig tilknytning til Pakistan, der har kunnet berettige en ubetinget udvisning.

Selvom han ikke er blevet udvist, har de fleste af de voksne år været tilbragt bag tremmer. Ifølge forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen, der repræsenterer ham i den nye udvisningssag, så har ”Shebbi”, som han bliver kaldt i bandemiljøet, brugt ni af de seneste ti år indenfor murene.

Sagen mod LTF-bandelederen er opsigtsvækkende. Politikere har stået i kø for at kræve ham udvist af landet. Herunder justitsminister Søren Pape Poulsen (K) der på sit partis landsråd i weekenden og fra toppen af talerstolen på Tivoli Hotel bekendtgjorde sit ønske om at få smidt Shuaib Khan på porten.

- Så derfor håber jeg, at bandelederen af Loyal To Familia nu endelig bliver udvist af Danmark. Lad tredje gang ved domstolene blive lykkens gang. Folk som ham skal ud af Danmark nu, sagde han under talen.

Shuaib Khan nægter sig skyldig i alle anklager. Der ventes dom den 9. oktober.

Opdateret 12.59: Vi skrev tidligere, at Shuaib Khan er formodet leder af Nørrebrobanden LTF. Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen har siden sagt, at de ikke bestrider, at Shuaib Khan rent faktisk er lederen af grupperingen.

Facebook
Twitter