Betjent risikerer fængsel for at snage

En politiassistent har ulovligt samlet oplysninger om ventrefløjsaktivister. Han ville forberede sig til rydning af Ungdomshuset, lyder forklaringen.

Jeg ville forberede mig på rydningen af Ungdomshuset. Sådan lyder forklaringen fra en betjent, som er tiltalt for ulovligt at søge efter oplysninger om venstrefløjsaktivister i København. (Foto: © Lars Helsinghof, Scanpix)

En betjent kan nu ende med en fængselsstraf, fordi han ulovligt gravede oplysninger frem om personer fra den yderste venstrefløj.

Ville være klar til rydning

Politiassistenten forklarede i dag i Københavns Byret, at informationerne skulle bruges, fordi han ville forberede sig til rydningen af Ungdomshuset i hovedstaden.

- Det lugtede lidt af, at der skulle ske noget, så oplysningerne i mappen kunne være interessant for politiet, fortalte betjenten, som er tiltalt for misbrug af sit embede.

Havde job, adresser og kontakter

I løbet af januar 2007 samlede han oplysninger fra cpr-registret, kriminalregistret og politiets fototek, som han printede og satte i system i en mappe, der lå hjemme i hans lejlighed.

Rapporten med oplysninger om aktivisternes job, adresser og netværk blev fundet, da hans kollegaer ransagede politiassistentens hjem.

De fandt også avisudklip og andre dokumenter, der peger på, at betjenten har forbindelse til det højreekstremistiske miljø.

Går efter fængselsdom

Normalt straffes et misbrug af en stilling med en bøde, men anklageren går i denne sag efter en fængselsdom.

- Det er fordi, der er mange overtrædelser, og det er systematisk gjort. Der er jo forskel på det her og så på at føle sig fristet til at søge på sin kæreste, siger statsadvokat Birgit Gammelgaard.

Ungdomshuset på Jagtvej i København blev ryddet den 1. marts, kort tid efter betjenten havde samlet oplysningerne.