Betjent vil ikke bekæmpe narko

I et indlæg på en hjemmeside skriver en politibetjent, at han ikke vil anholde borgere for narkobesiddelse. Ordlyden skaber massiv røre hos politiet.

Københavnerbetjent vil ikke anholde borgere for hashbesiddelse. Det er imod hans moralske principper - principper som hans kolleger og chefer mangler, mener han. (Foto: Asger Ellekrog)

Københavnerbetjenten Lars Kragh Andersen går ind for legalisering af narko. Det har han åbent erklæret overfor både chef og kollegaer.

Derudover har han sagt, at han sagtens kunne finde på at give en person fripas, hvis han nuppede personen med et kilo hash i lommen.

Men den går ikke, lyder det fra Politiforbundet.

- Enhver politimand har jo lov til at have sin mening om lovgivning og så videre, men det er ligeså klart, at enhver politimand skal håndhæve den lovgivnig, som folketinget har vedtaget uanset om man nu kan lide den eller ej, siger forbundsformand Peter Ibsen fra Politiforbundet.

Indlæg på hjemmesideDet er på hjemmesiden 180grader.dk, at Lars Kragh Andersen har talt frit om en liberalisering af narkomarkedet, samt sin dårlige samvittighed over at skulle håndhæve en lov, der i følge ham, ikke er rimelig.

På hjemmesiden skriver han:

- Kan man tvinge sine værdier ned over andre mennesker? Kan man med god samvittighed visitere, ransage og straffe borgere, der er i besiddelse af indtørrede blade og andre planteprodukter? Kan man med god samvittighed opretholde et forbud, der i sin essens driver uanede mængder vold, drab og berigelseskriminalitet – her i landet og i særdelelseshed i fattigere lande? Nej, mener jeg – og det kan der næppe komme meget virak ud af at mene, hvis man var alt andet, end politibetjent. Men det er dét jeg er.

Ytringer kan føre til fyringIfølge Lars Kragh Andersen selv, så hænger hans job i en tynd tråd nu, men det får ham ikke til at holde sig tilbage.

I sin klumme langer han nemlig ikke kun ud efter lovgivningens urimeligheder, men også ud efter sine kolleger og chefer hos politiet. Han anklager dem for at håndhæve loven uden at tænke over, om den overhovedet er rimelig.

- Tilsyneladende helt har pantsat sin moral og samvittighed i bytte for en lovtekst. En pantsætning, der i den grad fjerner den sidste nødbremse, der kan sikre mod totalitære tilstande og et skred imod politistaten. Det er da heldigt for borgerne, at lovgiverne i Danmark er (relativt) fornuftige, for de har et politi, der med al sandsynlighed vil håndhæve lige præcis det der står i loven - uden nogen hensyntagen til indholdet.

Han er bekymret over, at hans chef ville have været parat til at anholde kvinder i burka, hvis forbudet var blevet vedtaget i folketinget.

Københavns politi vil ikke kommentere den konkrete sag, da der er tale om en intern personalesag. Politiinspektør og personalechef Jan Bjørn fra Københavns Politi understreger dog, at han er lodret uenig med Lars Kragh Andersen, og at politiet anser bekæmpelsen af narko i gadelivet, som én af de vigtigste opgaver.

Sagen skal undersøges med det sammeDet mener Politiforbundet.

- Vi har nogle bestemmelser for tjenestemænd, og det er klart, at de er overtrådt. Nu er spørgsmålet bare, hvor meget? Det skal jeg ikke afgøre, men det er klart, at det er en overtrædelse af vores ansættelsesvilkår som tjenestemænd, fortæller forbudsformanden Per Ibsen til DR Nyheder og fortsætter:

- Man har lov at have sine meninger om alting, men det er altså nu sådan i Danmark, at det er folketinget, der vedtager de forskellige love, og det er politiet, der håndhæver lovene. Der skal aldrig nogensinde være tvivl om, at de love, som folketinget vedtager, uanset om man kan lide dem eller ej, dem håndhæver politiet. Det må der aldrig opstå tvivl om, fordi så er vi ovre i noget, der kunne ligne en politistat, og det er der bestemt ingen af os der ønsker.

En mand med holdningerDet er dog ikke første gang, at Lars Kragh Andersen skriver en klumme. Han er nemlig også kendt som Licens-Lars. Igennem talrige klummer har han givet sin utilfredshed til kende omkring licenssystemet, og har sendt breve og mails til Danmarks Radios licensafdeling for at gøre opmærksom på sin utilfredshed med licensordningen. Samtidig har han også en licens-kritisk gruppe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk