Betjente fik overskydende vacciner. Men det må de ikke længere for deres chef: 'Det er tudetosset at smide dyre dråber i skraldespanden'

Danske Regioner vil se på, om man kan udvide akutlister for at undgå vaccinespild.

- Vi synes ikke, det er det rigtige, at det er tilfældigheder, der afgør, hvilke ansatte ved Nordsjællands Politi der bliver vaccineret, siger politidirektør Jens-Christian Bülow. (Arkivfoto) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I et vaccinationscenter i Hillerød lå personalet inde med overskydende vaccinerdoser, der var på vej til at blive smidt ud.

På den anden side af gaden ligger en af Nordsjællands Politis stationer, så personalet tænkte hurtigt og skyndte sig over for at tilbyde de ekstra vacciner til politifolk.

Men den går ikke, lyder det fra Jens-Christian Bülow, der er politidirektør i Nordsjællands Politi, og som har sat en stopper for ordningen.

Han understreger, at vaccinerne skal gå til dem, som sundhedsmyndighederne har prioriteret, og det er i denne omgang ikke politiansatte.

- Vi synes ikke, det er det rigtige, at det er tilfældigheder, der afgør, hvilke ansatte ved Nordsjællands Politi der bliver vaccineret. Vores opgave er at understøtte den plan, som sundhedsmyndighederne har udarbejdet, siger Jens-Christian Bülow.

Han slår fast, at han har fuld forståelse for sine ansatte, der takkede ja til vaccinetilbuddet - og til de vaccinationsfolk, der tilbød det.

Ifølge Jens-Christian Bülow handler beslutningen ikke om, at man er bange for, at det skulle blive en dårlig sag i pressen, at mere eller mindre tilfældige betjente røg foran i køen.

- Vi er vant til, at der kommer lidt storm om de ting, vi gør. Vi har truffet den her beslutning, fordi vi som sagt mener, at det er det rigtige at følge den vaccineplan, som sundhedsmyndighederne har fastlagt og ikke lader tilfældigheder råde, siger han.

Betjent: Det er da bare godt, at flere er blevet vaccineret

Længere nede ad kommanovejen ved Nordsjællands Politi er politiassistent Nikolaj Frederiksen, der også er byrådsmedlem i Hillerød Kommune for De Konservative.

Han fik ikke selv tilbuddet fra vaccinationscentret, men hvis han gjorde, ville han "selvfølgelig" have takket ja tak, siger han.

- Jeg synes, det er uhensigtsmæssigt at komme ud med sådan en melding. Der er sikkert en årsag til det, og der ligger måske en klog beslutning bag. Vi er bare ikke blevet informeret om den. Jeg synes, at vi skal tage imod de tilbud, der er, når alternativet er, at der ikke er nogen, der får doserne.

- Det er jo bare med at få så mange igennem som muligt, siger han.

- Jeg tror, at enhver, der ikke har nogen forbehold mod vacciner, ville sige ja tak, siger Nikolaj Frederiksen.

Mellem én og fem doser per center er dagligt til overs

Formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, De Konservatives Christoffer Buster Reinhardt, har ikke meget andet end hovedrysten til overs for politichefens beslutning.

Han kalder det et eklatant tilfælde på "politisk korrekthed og populisme, der går ud over den sunde fornuft".

- Jeg synes, det er tudetosset at smide dyre dråber i skraldespanden. Jeg forstår simpelthen ikke, at man har sagt nej til det i Nordsjællands Politi. Jeg synes, det var en god, praktisk løsning.

- Alternativet til skraldespanden er at give dem til politiet eller andre, så jeg synes, det er lidt mærkeligt, at man går mere op i signalværdien end folkesundheden, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Hør Christoffer Buster Reinhardt her:

Ifølge Christoffer Buster Reinhardt har man ikke et præcist tal på, hvor mange doser der er til overs. Men en stikprøve viser, at det er mellem én og fem dagligt på hvert vaccinationscenter i Region Hovedstaden, hvor der ligger samlet seks centre.

Spildet skyldes, at der i hvert vaccineglas er seks doser, og hvis ikke antallet af vaccinerede matcher sekstabellen, er der doser i overskud.

Herefter kontaktes de næste i køen telefonisk, men hvis der ikke er bid der, står doserne til at blive kasseret.

Region Hovedstaden oplyser, at man nu har besluttet hver dag at køre overskydende vaccine fra vaccinationscentrene ud til akuthospitalerne, når centrene lukker. På hospitalerne kan vaccinerne blive tilbudt sårbare og ældre patienter fra målgruppe 2,3 og 5, der er indlagt på for eksempel infektionsmedicinsk afdeling og derefter til sundhedspersonale.

På den måde er 20 overskydende doser fra vaccinationscentrene lørdag kommet patienter på akuthospitalerne til gode.

Klarere regler efterspørges

Jens-Christian Bülow fra Nordsjællands Politi efterspørger en klarere strategi for, hvad der skal stilles op med overskydende vaccinationer.

Det samme gør Christoffer Buster Reinhardt, der retter blikket mod Sundhedsstyrelsen og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Sundhedsministeren har ikke haft mulighed for at give et interview. Men det har Rasmus Horn Langhoff. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Jeg håber virkelig også, at man indfører en form for fleksibilitet, så den enkelte medarbejder ude på det lokale vaccinationscenter har mulighed for at træffe en beslutning, hvis teorien ikke lige passer med praksis.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra sundhedsministeren.

Men Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, siger, at det ikke er oplagt, at overskydende vacciner gives til folk, man lige hiver ind fra gaden.

Derfor kunne det være en mulighed at justere nogle af vaccinegrupperne, så fleksibliteten bliver større, hvis man pludselig ligger inde med ekstra doser.

- Vi skal have Sundhedsstyrelsen til at kigge på, om reglerne er lige lovligt stramme, og om det i værste tilfælde betyder, at der er vacciner, der går til spilde, siger han.

Rasmus Horn Langhoff påpeger, at det bør kunne udnyttes, at vaccinerne har en længere holdbarhed, end man oprindeligt kalkulerede med. I begyndelsen arbejdede man ud fra, at de kunne holde i en halv times tid, men det har vist sig, at der nærnere er tale om seks timer.

Han opfordrer samtidig Region Hovedstaden til at tage kontakt til de andre regioner for at få deres erfaringer.

Brostrøm undrer sig

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, undrer sig over, at regionerne er i tvivl om, hvad de skal gøre med de overskydende vacciner.

- Det er klart, at hvis man står omkring fyraften og lige har trukket vacciner op, og folk ikke er mødt frem, så skal man gøre alt, hvad man kan for at finde nogle andre, der kan få vaccinerne, så de ikke bliver smidt ud.

- Det har vi også gjort meget klart i de retningslinjer, vi udsendte til regionerne den 25. januar, så derfor er jeg en smule overrasket, når regionerne siger, at de ikke har fået retningslinjer fra os, siger han.

I retningslinjerne står der, at det er kun, hvis der ikke er nogen "i samme målgruppe i nærheden, hvor den optrukne vaccine er holdbar", at man kan vaccinere en i en anden målgruppe.

- Selvfølgelig skal regionerne gøre alt, hvad de kan for at have nogle ekstra på listen. Det har de også gjort et langt hen ad vejen, og der er sikkert plads til forbedring, lyder det fra Brostrøm, der siger, at alle input er velkomne.

- Hvis de synes, der er noget, der er uklart i vores retningslinjer, så siger de til os i vores styregruppe, og så prøver vi at hele tiden at få præciseret det.

Næstformanden for Danske Regioner, Ulla Astman (S), siger ifølge Ritzau, at man nu vil kigge på, om man kan udvide akutlisterne for at undgå spild.

RETTELSE: Artiklen er rettet klokken 21.30. I en tidligere version stod der, at en til fem doser dagligt gik til spilde på hvert vaccinationssted. Christoffer Buster Reinhardt siger, at doserne er "til overs".

OPDATERING: Artiklen er kl. 17.00 opdateret med oplysning om, at Region Hovedstaden hver dag kører overskydende vacciner til akuthospitalerne.

Opdateret klokken 13.44 med Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk