Betjente skal uddannes i at jagte kriminelle på nettet

Politiet skal blive bedre rustet til at efterforske digitalt med nyt uddannelsesprogram.

Kriminaliteten rykker i stigende grad ud på internettet. Og nu skal politiet følge trop. (Foto: COLOURBOX © ColourBox)

Kryptering og andre digitale redskaber skal inden længe være en del af politibetjentes værktøjskasse på lige fod med at tage fingeraftryk og lægge kriminelle i håndjern.

Betjentene skal nemlig i gang med at lære mere om at håndtere den kriminalitet, der vokser frem på internettet.

Sådan lyder det fra Kim Aarenstrup, der er chef for Rigspolitiets Center for Cyberkriminalitet.

- Vi har et større uddannelsesprogram lige på trapperne, hvor vi skal uddanne efterforskere og de betjente, der møder borgerne, i at blive bedre til at forstå cyperkriminalitet, siger han.

Digital kriminalitet stiger

Der er et stort behov for, at betjentene bliver bedre rustet digitalt, forklarer Kim Aarenstrup.

- Kriminalitet falder på stort set alle områder. Det eneste sted, den ikke falder, er på den digitale side. Der stiger den, siger han.

Den stigende og mere avancerede kriminalitet på nettet betyder, at politiet skal arbejde på en anden måde end tidligere.

- Den måde, man har efterforsket på i mange år, er udfordret. Pludselig skal man til at forholde sig til en masse digitale termer, som man ikke skulle for bare et par år siden. Herunder sådan noget som virtuel valuta som bitcoins og krypterede pengestrømme, forklarer Kim Aarenstrup.

It-ingeniører kommer til undsætning

Udover det nye uddannelsesprogram har landets politikredse også alle fået en it-ingeniør ansat, der skal hjælpe betjente med efterforskningen digitalt.

Og det er der behov for, forklarer Kim Aarenstrup:

- Mange politikredse er ikke klar over, hvordan de skal afhøre en gerningsmand, når det handler om en bitcoin wallet, som er en krypteret tekststreng, for eksempel. Det kræver helt specielle kompetencer, men alle kan lære det.

Facebook
Twitter