To betjente tiltalt for vold: Borger blev klemt under bagageklap

De to betjente nægter sig skyldige i at have overskredet deres magtbeføjelser. Retten afsiger dom i næste uge.

Statsadvokaten har rejst en sjælden voldstiltale mod to politifolk.

To politibetjente sidder fredag på tiltalebænken i et retslokale i Retten i Nykøbing Falster.

De er anklaget for vold i en straffesag i forbindelse med en episode på en tankstation en sen nat i juli 2020, da de begge var på arbejde.

Anklagemyndigheden mener, at betjentene overskred deres magtbeføjelser overfor en borger.

Ifølge anklageskriftet skubbede den ene betjent til manden, så han væltede ned og slog hovedet i bagklappen på en bils bagagerum.

Manden var på tidspunktet 19 år gammel.

Herefter skulle den ene betjent ifølge tiltalen have grebet fat om mandens hals, inden den anden betjent også tog fat i ham. Sammen skulle de have skubbet hans hoved og overkrop ned i bilens åbentstående bagagerum og presset bagklappen ned over ham.

Betjentene nægter sig skyldige. De mener, at de blot passede deres arbejde.

Tankning ender med håndgemæng

Retten har fredag set overvågningsmateriale fra tankstationen. Her ser man, at to patruljevogne med i alt fire betjente ankommer til stedet.

Alle fire er ved at have overstået deres nattevagt, og som noget af det sidste svinger de forbi tanken, fordi begge biler mangler benzin.

tankstationen står den forurettede og drikker en øl ved den ene stander.

En af betjentene beder ham om at flytte sin bil, hvis han er færdig med at tanke.

Det afviser han ifølge de to betjente. I stedet tænder han en cigaret, inden han bliver bedt om at slukke den, fordi betjentene er i gang med at tanke benzin.

Heller ikke det imødekommer han.

I stedet begynder han at tale om, at Danmark er et frit land og "black lives matter", hævder de tiltalte, så den ene betjent piller cigaretten ud af hånden på ham og slukker den.

Den unge mand kalder dem ifølge betjentene for "nogle fucking gorillaer".

Herefter ender det i håndgemæng, og ifølge de to betjente råber den forurettede, at han ikke vil "ende som den næste George Floyd".

Der er navneforbud i sagen. Derfor skriver DR ikke, hvor på Sjælland volden skulle været sket. Det er heller ikke muligt at specificere, hvilken politikreds de to arbejder ved.

Men af anklageskriftet fremgår det, at volden er sket den 12. juli 2020 mellem cirka klokken 04 og 06 om morgenen.

Frygtede at blive slået

Betjenten, der er tiltalt for at have presset manden ned under bagageklappen, afviser at have gjort noget forkert.

På et tidspunkt føler han, at den forurettede forsøger at lange ud efter hans politistav, og betjenten får bugseret mandens hoved og overkrop ind i bagagerummet, som står åbent, fordi en af de andre betjente havde åbnet klappen for at undersøge bilen.

Den tiltalte medgiver, at han holdt klappen nede. Det var faktisk helt bevidst.

- Min tanke er, at han vil have fat i donkraften, tomme flasker eller andet som våben. Han skal ikke slå mig eller mine kolleger med noget derinde fra. Derfor fastholder jeg ham under bagklappen.

De to betjente beskriver manden som meget udadreagerende og konfliktsøgende.

- Han kørte op og ned i humør, og hvis han skulle få fat i noget i bagagerummet, så var jeg nervøs for, at han kunne bruge noget at slå med, siger han.

Betjenten henviser blandt andet til, at man på politiskolen bliver undervist i, hvordan man i eksempelvis boliger kan klemme en truende person ind bag en dør for at "være så skånsom som mulig", forklarer han.

Finder hash og kniv

Hændelsen ender med, at manden får en bøde for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og for at være i besiddelse af 0,6 gram hash til eget forbrug. Der fandtes også en lille lommekniv i mandens bil.

Efterforskning af sagen mod de to betjente er sket hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Efterforskningsmaterialet er blevet givet videre til Statsadvokaten i København, som på den baggrund har valgt at rejse tiltale mod de to betjente.

I første omgang mente statsadvokaten ikke, at der var en sag. Men den øverste anklagemyndighed, Rigsadvokaten, vurderede det anderledes.

'Man er dum, hvis man truer politiet'

Den forurettede i sagen kan i dag i retten ikke afvise, at han har været en smule provokerende overfor betjentene.

Men han afviser, at han gjorde modstand eller blev fysisk overfor politiet.

- Jeg bliver taget i kraven og i tøjet, og så tror jeg, jeg kaldte dem gorillaer eller sådan noget. Det er først, efter at jeg blev nakket over flere gange, at jeg sagde det. Det hele er meget sløret. Det er længe siden.

Sagen skulle have været for i august, men blev på grund af sygdom udsat. (Arkivfoto) (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix Denmark)

Manden mener heller ikke, at han har været konfliktsøgende eller truende.

- Jeg ved godt, at man ikke må kalde politiet noget. Så jeg tænkte, at jeg da kunne kalde dem gorillaer. Man er dum, hvis man truer politiet. Det ville ikke give nogen mening.

- Jeg kan godt huske, at jeg sagde det der med black lives matter, da de gik imod mig i starten.

Anklageren i sagen, specialanklager Jette Malberg, spørger, om det ikke er en smule provokerende.

- Jeg siger det netop til dem, fordi vi ikke skal komme i clinch.

Jette Malberg læser op fra en gammel politirapport, hvor manden har forklaret, at han nævnte black lives matter for sjov. Han bekræfter, at han mener det samme i dag.

Han fortæller desuden, at han havde drukket et par øl, og hukommelsen svigter, da anklageren vil vide, om han kan have røget noget af den hash, som politiet fandt på ham.

- Det tror jeg ikke. Jeg ved det ikke. Måske.

- Så du kan ikke afvise det, spørger anklageren.

- Nej.

Der rejses sjældent tiltale mod betjente

Det hører til sjældenhederne, at politiansatte bliver tiltalt for vold. Ifølge årsberetningerne fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed plejer det typisk at ske én gang årligt.

Man skal dog bemærke, at én tiltale kan dække over flere betjente, ligesom det er tilfældet i denne sag.

Kilde: Den Uafhængige Politiklagemyndighed

Hvis betjentene skulle gå hen og blive dømt og modtage en fængselsstraf, vil det samtidig betyde et farvel til dansk politi, for Rigspolitiets regler siger, at man ikke kan arbejde i dansk politi med en fængselsstraf på cv'et.

En betinget fængselsdom vil formentlig også medføre et exit fra politiet.

Mens sagen har afventet behandling ved Retten i Nykøbing, har de to betjente været forflyttet til administrativt arbejde.

Det er uvist, hvilken straf anklagemyndigheden kræver. Der afsiges formentlig dom fredag i næste uge.