Betjente under anklage i sag om dyre designerlamper

Lamperne blev stjålet fra Politigården, lyder anklagen. Nu starter sagen.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) efterlyste både bordlamper og lysekroner, da den efterforskede sagen. Foto: DUP og Scanpix

Når en straffesag om tyveri af kostbare lamper fra Politigården i København starter i dag, sidder to politibetjente på anklagebænken.

Sammen med to almindelige borgere er de nemlig tiltalt i den opsigtsvækkende sag om tyveri og hæleri af dyre designerlamper til en værdi af i alt cirka 300.000 kroner.

Begge betjente er suspenderet fra Københavns Politi, mens sagen kører, oplyser deres advokater. Københavns Politi har hjemme på Politigården.

De mest alvorlige anklager er rettet mod den ene af de to betjente.

Ifølge anklageskriftet skal han have stjålet otte lamper fra Politigården fra 2013 til 2016 - formentlig mens de stod på depot.

Fem af lamperne er bordlamper, specialdesignet af arkitekten Aage Rafn til Politigården, som arkitekten var med til at tegne i starten af 1920'erne.

De øvrige tre lamper betegnes som art deco-lysekroner.

Politigården er i dag fredet og betegnes som et stykke "hovedværk i dansk arkitektur".

 • Politigården i København har en stor, rund gård som centrum, der i perioder er blevet brugt til balletforestillinger om sommeren. (Foto: Emma Toft)
 • Der er tale om en fredet bygning med betegnelsen "et hovedværk i dansk arkitektur". Arkitekterne bag hedder Hack Kampmann og Aage Rafn. Sidstnævnte har designet flere af bygningens lamper. (Foto: Emma Toft)
 • Bygningen blev opført fra 1918 til 1924 og bliver for tiden sat i stand. (Foto: Emma Toft)
 • En sort dør med hvid påskrift viser, hvor politidirektøren i København har kontor. (Foto: Emma Toft)
 • En stor muslingskal hænger over døren til politidirektørens lokaler. (Foto: Emma Toft)
 • Gamle lamper på toiletterne. (Foto: Emma Toft)
 • Den gamle drabsgang på Politigården. (Foto: Emma Toft)
 • Små budskaber er ridset ind i væggene på den gamle drabsgang. (Foto: Emma Toft)
 • I en stor, indre gård på Politigården minder faldne, danske betjente. (Foto: Emma Toft)
 • Navne på 157 danske betjente hænger på væggen. De døde under den tyske besættelse. (Foto: Emma Toft)
1 / 10

Hammerslag på op til 65.000 kroner

Ifølge anklageskriftet gav betjenten hovedparten af lamperne videre til de tre medtiltalte, som afleverede dem på auktion.

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen opnåede fem lamper hammerslag på henholdsvis 17.500 kroner, 18.000 kroner, 40.000 kroner, 47.000 kroner og 65.000 kroner, lyder anklagen.

Tre lamper blev ikke solgt.

Den tyveritiltalte betjents forsvarer, Kristian Mølgaard, oplyser, at betjenten nægter sig skyldig.

Advokaten vil ikke udtale sig yderligere om sagen, før hans klient får mulighed for at forklare sig i retten, hvor over ti vidner skal afhøres - heriblandt to personer fra Bruun Rasmussen.

Udover tyverianklagerne er betjenten også tiltalt for at have haft to pebersprays hos sig selv uden politiets tilladelse.

"Ingen anelse" og "god tro"

Den anden betjent, der er involveret i sagen, er tiltalt for hæleri.

Ifølge anklagemyndigheden modtog han én af de stjålne lysekroner, som han opbevarede på sin bopæl, inden han fik den vurderet til cirka 25.000 kroner og forsøgte at sælge den hos både Bruun Rasmussen og Lauritz.com.

- Min klient påstår sig frifundet. Han mener, at han har været i god tro med hensyn til den lampe, siger forsvareren for betjenten, Torben Koch.

Han fortæller, at de to tiltalte betjente på et tidspunkt har arbejdet i samme afdeling i Københavns Politi.

De to sidste involverede i sagen er ligeledes tiltalt på hæleri, da de ifølge anklagen har indleveret fem stjålne lamper til auktion.

Den ene person har kendt en af betjentene siden barndommen og troede, at lampen stammede fra betjentens barndomshjem. Derfor nægter han sig skyldig, siger hans advokat.

- Min klient har ikke haft nogen anelse om, at lamperne eventuelt kunne stamme fra Politigården, lyder det fra forsvarer Aksel Groth.

- Han er rystet over hele forløbet, for han har handlet i god tro, tilføjer han.

Efterlyste lamperne

Da sagen om de forsvundne lamper blev efterforsket af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, blev lamperne efterlyst.

Det har ikke været muligt at få Københavns Politi til at oplyse, om lamperne er kommet hjem til Politigården igen.

Men direktør hos Bruun Rasmussen Jakob Dupont mener, at enkelte lamper har fundet vej tilbage til Politigården, efter at Bruun Rasmussen har hjulpet politiet.

- Politiet har fået oplysninger på køber og sælger fra os. Det giver vi altid, når politiet beder om hjælp til at finde frem til køber og sælger ved auktioner. Det er standardprocedure, siger han.

Direktøren fortæller, at auktionshuset altid indhenter billed-id og bankoplysninger på de folk, som indleverer effekter til salg, så personen og pengene altid kan spores.

Samtidig undersøger auktionshuset, om det er en troværdig historie, som knyttes til de indleverede varer.

Det skete ifølge direktøren også i sagen om lamperne.

- De historier, vi har fået fra indleveringen, og dokumentationen for erhvervelsen af lamperne var fuldstændig troværdige, fornuftige og dokumenterede, siger Jakob Dupont, som ikke vil kommentere sagen nærmere, mens den kører i retten.

Bruun Rasmussen sælger omkring 100.000 ting om året og får årligt cirka ti henvendelser fra politiet.

Der er nedlagt navneforbud i lampesagen, hvor der efter planen falder dom den 6. september.

Politiet på anklagebænken

 • Det er langt fra første gang, at politiansatte sidder på anklagebænken.

 • I foråret blev to betjente idømt 20 dages betinget fængsel for at have taget imod bestikkelse fra rigmanden Karsten Ree ved at sige ja tak til en billig safaritur.

 • I efteråret sidste år kunne TV 2 fortælle, at en politibetjent blev dømt for blufærdighedskrænkelse og stillingsmisbrug, fordi han havde talt frækt til kvinder under deres køreprøver.

 • Derudover er to ledere i politiet tiltalt for at afgive falsk forklaring i retten om Tibet-sagen.

Facebook
Twitter