For at gøre os alle sammen mere trygge og sikre har politiet i en årrække oprettet visitationszoner i områder, hvor der var en særlig risiko for voldelige konflikter.
I visitationszonerne har betjentene en helt særlig magt: De må kropsvisitere hvem som helst for at finde våben uden at have nogen konkret mistanke.
Betjentene må kun bruge den udvidede beføjelse inden for zonerne, men P1 Dokumentar afslører i dag, at Københavns Politi har lavet en række visitationer uden for visitationszoner, selvom borgerne fik at vide, at de befandt sig i en.
- Politiet må aldrig visitere efter visitationszonereglerne i et område, der ikke er en visitationszone. Når politiet bruger udvidede beføjelser, hvor man ikke må, er der tale om mere alvorlige fejl, siger adjunkt i strafferet ved Aarhus Universitet, Nicolaj Holst til P1 Dokumentar.
Borgeren står svagere overfor politiet
Samtidig står man som borger svagere over for politiet, fortæller Nicolaj Holst.
- Du kan simpelthen ikke få prøvet, om politiet havde ret til at gøre det her eller ej. Det kan vi leve med inden for inden for visitationszonen, fordi det er et lille område og begrænset i tid, men det kan vi jo ikke, hvis det er udenfor, siger Nicolaj Holst.
Den retspolitiske forening RUSK og P1 Dokumentar har gennemgået politiets visitationssager fra 2008 til 2011 og spurgt ind til 55 af dem. I fire af sagerne, der drejer sig om visitation af 12 personer, blev borgerne forkert oplyst om, at de befandt sig i en visitationszone.
Kan være flere brud på reglerne
Men omfanget af problematiske visitationer kan være væsentligt større.
Københavns Politi har foretaget mindst 21.000 visitationer af borgere siden 2008 – men ved mindst hver femte sag mangler der ifølge politiets egen gennemgang præcise oplysninger om, hvor visitationen er foretaget.
Det betyder, at man i en lang række sager ikke kan afgøre, om politiet har fulgt eller brudt reglerne, og det er problematisk, siger forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen:
- Nogle få sjuskefejl vil der jo nok altid kunne ske alle vegne, men det her er jo et massivt antal fejlregistreringer. Det skal være muligt at kontrollere politiet, og det er svært, når der i massivt omfang mangler de her oplysninger, siger Oluf Jørgensen.
Tavs politidirektør
P1 Dokumentar har i over to uger forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politis politidirektør Thorkild Fogde, men det har ikke været muligt at få ham i tale.
Ifølge P1 Dokumentars oplysninger informerer ledelsen i politiet jævnligt betjentene om, hvor zonerne ligger, når det er relevant.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1049103335140190