Biblioteket åbner igen på mandag: Glem alt om kaffe, kanelsnegle og studiegrupper

Personalet skal sørge for god corona-skik på landets biblioteker, hvor kun udlån og aflevering er muligt.

Det er et helt anderledes biblioteksbesøg, der venter danskerne fra på mandag. (Foto: Christian Liliendahl © Scanpix)

Fra på mandag kan du igen gå ind på landets biblioteker og finde lige netop den bog, du står og mangler.

Men heller ikke meget mere end det. For det er ikke tilladt at slå sig ned på biblioteket for at dykke ned i litteraturen med for eksempel sin studiegruppe. Du kan heller ikke tage ungerne med for at gå på opdagelse i bibliotekernes spændende legetøj eller mødes med mødregruppen til kaffe og hyggesnak.

Her fremgår det, at bibliotekerne med afstandstape, ruminddelinger og "andre adfærdsregulerende indretninger" skal sørge for at mindske kontakten mellem ansatte og bibliotekernes brugere.

I retningslinjerne lyder det blandt andet:

"Lånere kan tage

kortvarigt
stående ophold for at udvælge biblioteksmaterialer til hjemlån."

Formand: Bibliotek classic er tilbage

Det er med andre ord et helt anderledes biblioteksbesøg, der venter danskerne fra på mandag. På Københavns biblioteker kræves det for eksempel, at man booker en tid online for at aflevere eller hente en bog.

Formanden for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, er dog godt tilfreds med Kulturministeriets

retningslinjer
:

- Biblioteket classic er åbent. Det vil sige, at man kan låne bøger og få

vejledning
til litteratur, som for eksempel har været efterspurgt af de studerende, siger han og tilføjer:

- Vi er glade for, at karantænen for bøgerne er væk.

Steen Bording Andersen forventer tidligst, at bibliotekerne kan åbne som normalt - altså med læsegrupper, leg og kaffesnak - efter sommerferien.

Biblioteksleder: Vi skal fortsat undvære meget

Biblioteksleder på Horsens Bibliotek Claus Hagstrøm Hansen kalder det et "basisbibliotek", som åbner på mandag:

- Man kan se på bøgerne, tage dem man har brug for under armen og så ellers gå sin vej igen. Det er i dagens Danmark en meget lille del af den måde, vi driver bibliotek på.

Blandt de mange ting, som biblioteksbrugerne skal undvære, peger han blandt andet på det sociale element:

- Vi har mange brugere, som vi er på fornavn med, og som hver dag spørger os, hvornår de kan komme tilbage. De bruger os ikke kun til at låne materialer, men også som et sted at holde ensomheden for døren og skabe relationer. For eksempel når de køber kaffe og kanelsnegl til 20 kroner. Dem er jeg ked af, at vi ikke kan byde velkommen, siger Claus Hagstrøm Hansen.

Han ærgrer sig desuden over de mange brugere, som ikke kan få hjælp til for eksempel at printe eller løse opgaver via en computer. Ligeledes er der ifølge Claus Hagstrøm Hansen mange studerende, som på dette tidspunkt af året bruger bibliotekerne til at forberede eksaminer og store opgaver.

Vant til at agere politimænd

Ifølge Kulturministeriet er det op til personalet på bibliotekerne at sikre, at retningslinjerne bliver fulgt til punkt og prikke, så folk for eksempel ikke sætter sig ned og læser i en bog.

Men Claus Hagstrøm Hansen er ikke nervøs for udsigten til, at hans ansatte skal holde biblioteksbrugerne i kort snor, og minder om, at biblioteker - under normale omstændigheder - holder åbent til sent på aftenen.

- Vi er gode til at fortælle folk, hvad de skal gøre i forvejen. Vi er vant til at henstille til, at folk skal tage fødderne ned fra borderne, skrue ned for larmen og så videre, siger han.

Selvom det langt fra bliver en biblioteksoplevelse, som vi kender den, glæder Claus Hagstrøm Hansen sig alligevel over, at han snart igen kan slå dørene op for brugerne:

- Vi glæder os til at være med til at give åndelig frihed til befolkningen i denne tid.

Bibliotekerne åbner mandag den 18. maj som en del af genåbningens fase 2, hvor også følgende steder slår dørene op:

Facebook
Twitter