Bil, båd og bolig – deleøkonomi hitter i ferien

Flere danskere gør brug af deleøkonomiske tjenester, når de holder sommerferie.

Denne sommer har mere end 180.000 danskere lejet en privat bolig gennem boligtjenesten Airbnb. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Ólafur Steinar Gestsson)

Vi er midt i højsæsonen for rejsende, og danskerne valfarter til både sommerlandet herhjemme og rundt om i verden.

Og her vælger et stigende antal danskere at gøre brug af tjenester inden for deleøkonomi, hvor man lejer af private som dig og mig.

- For 10 år siden turde vi ikke dele noget med hinanden. I dag er der ikke grænser for hvad vi vil dele, og derfor bliver der eksperimenteret med ale mulige former for deling af ting, så man kan få adgang i stedet for ejerskab af tingene, siger Claus Skytte, forfatter og ekspert i deleøkonomi.

Vi deler det hele

De fleste af os kender til Airbnb, der sætter private boligejere og lejere i forbindelse med hinanden rundt om i hele verden. På den måde kan man bo i et privat hjem fremfor et hotel.

Airbnb har det seneste år oplevet en stigning på 44% af antallet af danskere, der vælger at bruge platformen til at finde en privat bolig at overnatte i udlandet. Det gør mere end 180.000 danskere henover sommeren.

Samme koncept har den mindre danske virksomhed Boatflex. I stedet for boliger er det både, der bliver lejet og udlejet mellem private. Prisen varierer fra båd til båd.

- Interessen er stor, for der findes mange mennesker, der gerne vil sejle og godt kan sejle, men de er ikke født ind i en familie med en båd og ønsker ikke at eje selv, for der er mange udgifter og meget arbejde forbundet vedligeholdelse af en båd, siger Jakob Bojesen, stifter, Boatflex

Boatflex gik i luften i 2015 og har siden seksdoblet antallet af udlejninger. I dag er der over 600 udlejninger om året.

Samkørsel og biludleje populært om sommeren

Også den danske samkørsel- og biludlejningstjeneste for private biler, GoMore, oplever travlhed i sommermånederne.

I år har virksomheden med 4200 udlejninger i juli haft næsten dobbelt så mange udlejninger som i januar.

- Det at dele er ved at blive fuldstændig normalt. Det er en fordel for både ejer og lejer af biler, både og boliger, fordi vi i fællesskab kan spare penge for begge parter og samtidig få forskellige skræddersyede oplevelser, når vi rejser, siger Claus Skytte, forfatter og ekspert i deleøkonomi.