Bil passer selv på fodgængerne

Volvo introducerer et nyt sikkerhedssystem, der selv opdager trafikanterne, inden de havner på kølerhjelmen. Systemet er godt, men for dyrt til Danmark, mener en ekspert.

Volvos sikkerhedssystem bliver demonstreret under en bilmesse i Schweiz. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Til sommer kommer den første bil på gaden med et sikkerhedssystem, der ikke bare passer på passagererne, men også de bløde trafikanter udenfor.

Bilen er Volvos model S60. Den bremser selv op, hvis chaufføren er ved at påkøre en cyklist eller en fodgænger.

Bremser ikke unødvendigt

Ved hjælp af et kamera i forruden og et avanceret computersystem registrerer bilen selv, om man er ved at påkøre en fodgænger eller en cyklist, fortæller bilteknisk redaktør på bladet Motor, Søren W. Rasmussen, der netop har fået systemet demonstreret i Schweiz.

- Kører man op til 35 kilometer i timen, kan bilen faktisk nå at bremse helt op. Kører man stærkere, kan den ikke nå at bremse helt ned, så man kan undgå kollisionen, men så kan den få taget så meget af farten, at skaderne ved kolissionen bliver markant mindre, fortæller han.

Bilen bremser kun, hvis den er på nippet til at køre nogen ned, ikke hvis fodgængeren tager et skridt ud på gaden og så hopper tilbage på fortovet, hævder Volvo.

For dyrt til Danmark

- Systemet er godt, fordi det kan holde øje med rigtig mange mennesker på én gang. Det er noget af det, der kan være svært for almindelige mennesker, siger Søren W. Rasmussen.

Men hvad så med de biler, der kører lige bag en bil, der laver så pludselig en opbremsning?

- Det kan jo så i virkeligheden være med til at skabe nogle farlige situationer bagude.

Sikkerhedssystemet bliver ikke standardudstyr i den nye Volvo S60, men vil blive solgt som ekstraudstyr for ikke under 40.000 kroner.

- Vi må nok tage til udlandet for at se systemet i praksis, for danskerne får ikke systemet med ud at køre. Der er for høje afgifter på det, siger Søren W. Rasmussen.

Facebook
Twitter