Biler fyldt med unge ukrainere forlader Danmark: Vil hjem og kæmpe mod Putin

Lige nu koordinerer flere herboende ukrainere samkørsel til hjemlandet for at deltage i krigen.

Alle ukrainske statsborgere, der kan kæmpe, opfordres til at gribe til våben og slutte sig til de ukrainske styrker. Sådan lød meldingen fra Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj i går.

Og den opfordring er også blevet hørt her i Danmark, hvor flere herboende ukrainere netop nu sætter kursen mod deres hjemland for at gå i krig.

En af dem er 28-årige Taras Pokotilo, der bor i Grindsted lidt udenfor Billund, hvor han arbejder som landbrugsmedhjælper på en svinefarm. Det er ikke lang tid siden, han ankom til Danmark, men i dag pakkede han bilen for sammen med en gruppe andre unge ukrainere at sætte kursen mod sit hjemland.

- Jeg tager tilbage til Ukraine, fordi der er udbrudt krig med Rusland. Mine venner og familie er stadig i landet, og de befinder sig i en meget farlig situation, siger han og forklarer, at han ser det som sin pligt at forsvare sit hjemland.

- Det er vores land, vores hjem. Hvem vil redde det hvis ikke mig? De ældre i befolkningen flygter ud af landet, så jeg ser ingen anden mulighed, jeg må afsted til Ukraine. Jeg er ikke bange. For jeg ved, at jeg vil komme i himlen - og russerne vil komme i helvede.

Nogle ukrainere er stadig i tvivl

Flere af de herboende ukrainere, DR Nyheder har talt med, fortæller om lukkede facebookgrupper, hvor et stort antal ukrainere i Danmark lige nu er ved at organisere og koordinere samkørsel til deres hjemland. De vil deltage i krigen mod Rusland.

Og mens nogle allerede er kørt afsted, er der andre, der stadig overvejer, om de skal følge efter.

Den herboende ukrainer Viktor Lymarengo er i tvivl, om han skal gøre som mange af sine landsmænd og vende hjem til Ukraine for at gribe til våben. Og det påvirker ham at læse om ukrainske mænd, der skriver, at de ikke bare vil sidde her i Danmark og se til, fortæller han.

- Situationen er forfærdelig. Vi håbede alle, at det her ikke ville ske. Alle er bange for, hvad der kommer til at ske. Men jeg vil gerne ned og hjælpe.

Viktor Lymarengo er 29 år og arbejder som landbrugsmedarbejder ved Nysted på Lolland, Og han er ked af, at det vil gå ud over hans arbejdsplads, hvis han pludselig tager afsted. Og så holder hans mor og hans kæreste ham også tilbage, fortæller han.

- De er rigtig bange og vil ikke have, at jeg kører derned. Men der er krig, så hvad kan man gøre? Vi er bange, men vi har ikke noget valg. Vi er nødt til at hjælpe.

  • Dette syn mødte beboerne i et boligområde i Ukraines hovedstad, Kiev, her til morgen, efter byen var udsat for bombardementer i løbet af natten. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)
  • Russiske tropper gik ind i Ukraine den 24. februar, hvilket fik Ukraines præsident til at erklære undtagelsestilstand. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)
  • En soldat ser på resterne af et militærfly, der blev skudt ned i løbet af natten i Kiev. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)
  • Ukrainsk forsvar opfordrer indbyggerne i landet til at lave molotovcocktails, så de kan forsvare sig. Her ses en boligblok, der er blevet ramt under nattens bombardement. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Aldrig affyret en pistol før

Sent i aftes underskrev præsident Volodymyr Zelenskyj et dekret, der beordrer mobilisering af alle Ukraines værnepligtige og medlemmer af reserven, Det betyder, at mænd mellem 18 og 60 år ikke længere kan forlade Ukraine.

Taras Pokotilo er i dag mødtes med tre andre herboende ukrainere. De er taget sammen afsted mod Ukraine for at forsvare landet mod Ruslands invasion.

Og seneste melding fra den ukrainske præsident er, at 137 ukrainere er dræbt og 316 er såret siden russernes invasion i Ukraine.

Udsigten til at tage del i en krig med livet som indsats skræmmer ikke 28-årige Taras Pokotilo.

Selvom han aldrig har modtaget nogen form for militær træning, er han sikker på at kunne gøre en forskel.

- Jeg har aldrig affyret en pistol, men jeg lærer hurtigt, siger han.

- Jeg ved, at vi har en central, der kan lære folk at gå i krig på tre dage. Folk, der indtil i går ikke havde set en kampvogn i deres liv, kan lære at køre én i morgen. Det er den virkelighed, vi står i - vi har ikke meget tid, siger han.