Bilister dropper dieselfiltre

Bilister er tilsyneladende hamrende ligeglade med, om vi forurener. Udstødningen fra dieselbiler er fyldt med farlige partikler. Derfor har regeringen indført en afgift, hvis man ikke man monterer et filter på bilen. Men vi betaler hellere afgiften.

Partikelfiltre vurderes at kunne fjerne mindst 80 procent af de mest skadelige, ultrafine diesel partikler. (Foto: DR © DR)

Udstødningen fra dieselbiler er fyldt med farlige partikler.

Men på trods af at regeringen har indført en afgift på forureningen, så oser dieselbilerne videre.

Nye tal fra SKAT viser at 761 bilister har monteret et partikelfilter på deres personbil, mens 354.000 bilister har valgt at betale afgiften på 1.000 kroner om året, oplyser TV Avisen.

Ubehagelige sygdomme

Dieselbilen er populær hos bilisterne. men de partikler, der er i udstødningen er ikke populære hos lægerne.

- Når partiklerne først er i luften, så indånder vi dem, og nogle af dem er så små, at vi trækker dem helt ned i lungerne og de kan gå helt over i blodbanen, siger overlæge ved Kræftens bekæmpelse, Inger Haunstrup Clemmesen.

Og dieselpartikler er farlige.

- De øger simpelthen risikoen for hjerte-karsygdomme, hjerneblødninger, blodpropper, lungekræft, astma og bronkitis - en rigtig lang liste over ubehagelige sygdomme, siger hun.

Partikelfiltre vurderes at kunne fjerne mindst 80 procent af de mest skadelige, ultrafine diesel partikler.

761 filtre

- Filteret koster 6 - 8.000 kroner. De færreste bilister vælger at have bilen en seks til otte år. Derfor vælger mange nok at betale de 1.000 kroner i stedet for at investere i filteret, siger chefkonsulent i FDM, Torben Kudsk.

Langt, langt de fleste har da også valgt at betale de 1.000 kroner i afgift om året.

Kun 761 bilister har fået monteret et filter og har reduceret de farlige partikler. Ikke noget overvældende resultat.

Alligevel mener regeringspartiet venstre, at afgiften virker. - Noget sundhed får vi jo ud af det, og vi skal have så mange dieselbiler som over hovedet muligt forsynet med partikelfiltre, siger skatteordfører for Venstre, Mads Rørvig.

- Egentlig synes jeg, det er værre end vi ikke havde gjort noget. Nu har man legitimeret, at man bare kan forurene. Ved at betale 1.000 kroner kan jeg svine miljøet til for dine mennesker, der trække dieselpartiklerne ind, og jeg har ikke engang dårlig samvittighed, for jeg har jo betalt, siger Inger Haunstrup Clemmesen.

354 mio. i statskassen

Hos FDM mener man også at afgiften intet gør for hverken sundhed eller miljø.

- Afgiften, som den er skruet sammen, giver ikke mindre forurening. Derimod kommer der 354 millioner kroner mere i statskassen.

Regeringspartiet Venstre lægger ikke skjul på at de 354 millioner ekstra bilisterne indbetaler luner i kassen.

- Afgiften skal både skabe bedre miljø, og så skal den være med til at finansiere de skattelettelser, vi har givet, siger Mads Rørvig.

Facebook
Twitter