Bill Gates' fond donerer halv milliard: Kvinder tæller, så lad os tælle dem

Melinda Gates, der er gift med Microsoft-millardæren Bill Gates, har i dag doneret over en halv milliard for at få indsamlet data om kvinder i verdens fattigste lande, så man dermed kan sætte ind, hvor det virkelig batter.

Melinda Gates er en stærk fortaler for lighed mellem kønnene. Her taler hun på dagens konference. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

80 millioner dollars - eller cirka 525 millioner kroner.

Så meget har Melinda og Bill Gates Fonden i dag offentliggjort, at man vil donere til data-indsamling om kvinder og piger.

- Hvis vi ikke ved, hvor de lever, hvem de er, hvad de tjener. Hvordan kan vi så vide, hvad vi skal gøre for dem? lød det fra direktøren for Women Deliver, Katja Iversen, på et netop overstået pressemøde på den store konference i Bella Center.

For Melinda Gates kommer interessen i data-indsamling fra en kenyansk kvinde, hun engang mødte.

- Kvinden, der var landmand og entreprenør, var aldrig blevet registreret nogen steder. Hun sørgede for at få nye afgrøder, hun plantede dem og sørgede for at give dem til andre. Da jeg så hende, undrede jeg mig over, at ingen nogensinde har registreret hende.

- Hun var gift, og det var faktisk kun hendes mand, der var registreret, men det viste sig, at faktisk var hende, der brødfødte deres børn. Hun var ikke registreret. Vi vidste faktisk slet ikke, at hun fandtes. Hun er min inspiration til at kunne sige: Kvinder tæller, så lad os tælle dem, lyder det fra Melinda Gates.

Kvinder kan ændre samfundet

De mål om kvinders rettigheder og sundhed, der allerede er nået, netop på grund af indsamling af data, der allerede har fundet sted, understreger Melinda Gates.

- Jeg tror på, at kvinder kan ændre samfundet. Der er så mange muligheder for kvinder, og gennem data ved vi en masse om, hvad der skal til for at hjælpe kvinderne, men der er fortsat huller, så donationen skal blandt andet gå til at lukke data-hullerne, siger hun.

De mange millioner vil dog ikke blot stå for sig selv. Regeringer og flere organisationer har skrevet under på, at de vil hjælpe med at få gennemført de løsninger på de problemer, som data-indsamlingen vil vise.

  • Hvorfor putte penge i data-indsamling?

  • Årsagen til at indsamle og analysere data er, at det er med til at gøre flere kvinder og piger uafhængige og få deres egne liv - det kan ændre deres liv, og når kvinder og pigers liv forberedes, kommer det alle til gode - familier, bysamfund og hele lande.

  • Med data kan man se, hvor man skal sætte ind for at støtte kvinder og pigers rettigheder og adgang til sundhed.

  • Ved at registrere fødsler og ægteskaber kan man måske gribe ind og gøre noget ved børneægteskaber.

  • Data kan også være med til at se, hvilke kvinder der mangler en officiel registreret identitet, så de kan stemme, eje ejendom og få lov til at føre sager til domstolene. Ved at måle på og registrere arbejde, kan vi se, hvornår kvinder måske arbejder ulønnet eller underbetalt.

  • Hvis man registrerer hiv-smittede, kan man se hvor udbredt det er og dermed sætte ind med den bedste behandling.

Facebook
Twitter