Billeder af bryster og kønsdele: Sager om digitale krænkelser rammer nu også Forsvaret

Antallet af krænkelsessager steg i 2018, viser årsrapport fra den militære anklagemyndighed, Auditørkorpset.

Den militære anklagemyndighed Auditørkorpset omtaler en ny type af krænkelsessager i sin årsrapport for 2018. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Nærbilleder af en kvindelig værnepligtigs blottede bryster og bagdel. Deling af fotos af kønsdele på Snapchat og andre digitale tjenester. En ny type af digitale krænkelsessager har set dagens lys i Forsvaret.

Det viser årsrapporten fra Auditørkorpset, der er den militære anklagemyndighed i Danmark. Fem soldater blev i 2018 idømt bødestraffe for enten at have delt eller optaget fotos af krænkende karakter.

Den samme type sager, som samfundet har oplevet en stigning af i løbet af de seneste år med blandt andet den såkaldte 'Umbrella-sag', hvor mere end 1.000 unge er blevet sigtet for at have delt optagelser med seksuelt indhold.

Derfor kan det ikke undre, at fænomenet nu har fundet vej til det militære system, hvor kvindelige og mandlige værnepligtige og konstabler ofte bor på samme stuer, konstaterer generalauditør Lars Stevnsborg.

- Det kræver en opmærksomhed, ikke mindst når man har de tætte relationer på en belægningsstue, hvor man bor sammen. Der ligger i høj grad et ansvar for Forsvaret i at sikre, at man udstikker nogle retningslinjer for de unge mennesker, siger Lars Stevnsborg.

Stigning i antal af sager

Ifølge Auditørkorpsets årsrapport steg antallet af strafferetlige undersøgelser generelt med omkring 20 procent i forhold til året før. Af dem udløste godt halvdelen en sanktion i form af fængsel eller bøde.

Mere end halvdelen af overtrædelserne af den militære straffelov er såkaldte udebliversager. Det vil sige værnepligtige eller professionelle soldater, der ikke møder til tjeneste på kasernen.

Antallet af militære krænkelsessager af enten underordnet eller personale indenfor samme rang er fordoblet fra året før - fra to til fire sager.

Endvidere blev en konstabel idømt dagbøder for blufærdighedskrænkelse, efter han tog nærbilleder af en kvindelig værnepligtigs blottede bryster og bagdel.

- Mens hun sov nøgen på sit værelse, samt ved i flere tilfælde via sin telefon at have sendt disse fotos samt fotos af sit eget erigerede lem til hende, beskriver årsrapporten.

Omtale har opdragende effekt

Auditørkorpset måtte opgive at rejse påtaler mod tre mandlige og to kvindelige konstabelelever for blandt andet blufærdighedskrænkelse, efter der på den fælles belægningsstue havde udviklet sig 'sjofel tale' og 'grænseoverskridende adfærd'.

Men fire af konstabeleleverne blev idømt bødestraffe for at have delt billeder af deres kønsdele på digitale medier samt for at urinere i bruseren.

Generalauditør Lars Stevnsborg forklarer, at det i sig selv har en opdragende effekt, når nye sagstyper som billedkrænkelserne bliver nævnt specifikt i årsrapporten, som bliver udsendt bredt til forsvarets myndigheder.

- Men det er en type af sager, vi ikke har set før, så det vil højst sandsynligt indgå blandt dem, vi rapporterer videre i systemet, siger Lars Stevnsborg.

Forsvaret: En sag er én for meget

Ifølge chefen for Strategisk HR i Forsvarskommandoen, så er enhver form for krænkende adfærd uacceptabel i Forsvaret.

- Én sag om krænkende adfærd er én sag for meget. Netop derfor er krænkende adfærd et emne, vi har løbende fokus på, uanset om det sker via digitale medier eller direkte mellem to ansatte, siger kommandørkaptajn Jesper Heiner Lynge.

Forsvarsministeriets Personalestyrelse oplyser, at man netop nu er i gang med at opdatere rammerne for indsatsen mod blandt andet krænkende adfærd.

- Nye digitale trends kræver særlig opmærksomhed. Det er en opgave, vi i samarbejde med Forsvaret har stor fokus på. Vi har f.eks sat ind med information til nye værnepligtige, for at forebygge krænkende adfærd, oplyser personalestyrelsen i en skriftlig kommentar.

Seksuelle chikanesager i Forsvaret i 2018

  • Under en militærøvelse greb en sergent fat i en kvindelig konstabel bagfra og befølte hende på trods af, at hun gentagne gange bad ham stoppe, hvorefter han skubbede hende op ad væggen. Sergenten fik en bøde på 6.000 kroner.

  • En oversergent udviste i en periode på 3-4 måneder krænkende adfærd over for tre kvindelige konstabler ved udtalelser, berøring og tilnærmelser. Befalingsmanden fik en bøde på 5.000 kroner.

  • En konstabel berørte en kvindelig, sovende kollega på kinden samt lagde en hånd på hendes brystkasse uden på tøjet. Soldaten fik en bøde på 4.000 kroner.

  • Fire konstabelelever modtog hver især en bøde på 2.500 kroner for at have optaget fotos af egne kønsdele, delt dem med andre samt at have urineret i bruseren på en måde, så det sprøjtede op ad benet på en anden person.

  • En konstabel modtog dagbøder, efter at have taget nøgenfotos af en sovende, kvindelig værnepligtig samt have sendt billeder af sit lem til hende.

  • Auditørkorpset opgav at påtale tre mandlige samt to kvindelige konstabelelever på samme stue. På stuen havde udviklet sig omfattende nedladende og sjofel tale samt til dels grænseoverskridende adfærd.

Facebook
Twitter