BILLEDER Dronning Margrethe på solotur

Dronningen tog den årlige tur i guldkaret til Christiansborg alene.

Traditionen tro kørte dronning Margrethe i guldkaret til Christiansborg. Som noget nyt uden prins Henrik.

Onsdag klokken ni begyndte den årlige karettur for dronning Margrethe fra Amalienborg til Christiansborg, hvor dronningen tager imod til nytårskur.

Kongehuset er fra 935, traditionen for nytårskure fra midten af 1600-tallet, guldkareten fra 1840, og dronning Margrethe fra 1940.

Kun én person i kareten er fra 2016.

- Det er meget usædvanligt, for normalt plejer det jo at være regentparret, der sidder der sammen. Men det er en direkte konsekvens af, at prinsgemalen er gået på pension, siger kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen.

Prins Henriks pension annonceret i nytårstalen

I sin nytårstale fortalte dronning Margrethe, at prins Henrik vil være mindre til stede i offentligheden.

- Fremover vil prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv, lød det fra majestæten.

Ud over den fraværende prinsgemal var alt ved det gamle på karetturen. Som vanligt var det guldkareten, den såkaldte Kong Christian VIII's karet, der rullede igennem Københavns gader på et tyndt lag sne.

Ved Amalienborg havde frysende danskere og turister taget stilling for at nyde kongehuset i en af sine mest royale situationer.

Ved nytårskurene møder dronning Margrethe de fremmeste borgere i Danmark. På den første dag er der "særligt indbudte", på andendagen diplomatiet samt officerskorpset.

På tredjedagen, onsdag, er det officerer fra forsvaret og beredskabet samt repræsentanter for større landsorganisationer og kongelige protektioner.

/ritzau/