BILLEDER Storpolitik og fipskæg: Mogens Lykketoft fylder 70

En af de største politiske figurer i dansk politik fylder rundt.

 • En ung Mogens Lykketoft ved sit skrivebord på Christiansborg. (Foto: Allan Moe © (c) Scanpix)
 • Mogens Lykketoft og hans daværende kone, Jytte Hilden, cykler på en sommerdag. De var gift fra 1987-2004. (Foto: MINI WOLFF © (c) Scanpix)
 • Lykketoft i samtale med tidligere løsgænger i Folketinget, Jacob Haugaard, 1996. (Foto: KELD NAVNTOFT © (c) Scanpix)
 • Mogens Lykketoft var kendt for at cykle til og fra arbejde gennem Københavns gader. Her cykler han forbi Christiansborg i 1999. (Foto: KELD NAVNTOFT © (c) Scanpix)
 • I sin tid som udenrigsminister mødte Lykketoft mange fra den verdenspolitiske elite. Her trykker han hånd med USA's daværende udenrigsminister, Colin Powell. (Foto: Kevin Lamarque © (c) Scanpix)
 • Mogens Lykketoft flankeret af Yasser Arafat - den daværende leder af det palæstinensiske selvstyre. Billedet er fra 2001. (Foto: BENT MIDSTRUP © (c) Scanpix)
 • Udenrigsminister Mogens Lykketoft og daværende næstformand i Venstre, Lars Løkke Rasmussen, før en debat om økonomisk politik på Københavns Universitet i 2001. (Foto: MOGENS LADEGAARD © (c) Scanpix)
 • Tre garverede politikere side om side. Lykketoft til venstre, Uffe Ellemann i midten og Niels Helveg Petersen. Alle tre har været udenrigsministre. Elleman og Lykketoft har siden 2010 dannet parløb i et ugentligt udenrigsmagasin på TV 2 News, hvor de to garvede politikere diskuterer og analyserer aktuel udenrigspolitik. (Foto: thorkild Amdi © (c) Scanpix)
 • I 2005 blev Lykketoft gift med journalisten Mette Holm. Her er de storsmilende på Rådhuspladsen i København i 2004. (Foto: Jørgen jessen © (c) Scanpix)
 • Mogens Lykketoft var i mange år kendt for sit karakteristiske fipskæg. Her bliver det testet, om det nye, kortere skæg virkelig er den ægte vare. (Foto: Jacob Schou Nielsen © (c) Scanpix)
 • Mogens Lykketoft til Socialdemokraternes kongres i 2004 under sin periode som formand. På gaden mødte han en invalidepensionist, der gav ham et lift. (Foto: henning Bagger © (c) Scanpix)
 • I 2005 overtog Helle Thorning-Schmidt formandsposten i Socialdemokraterne. Det blev til kram og smil til Lykketofts afskedsreception. (Foto: CLAUS BECH ANDERSEN © (c) Scanpix)
1 / 12

En af Danmarks mest markante politikere i nyere tid, Mogens Lykketoft, fylder lørdag 70.

Lykketoft gjorde sin entré på Christiansborg i 1981 for Socialdemokraterne, hvor han overtog ministerposten for skatter og afgifter. Siden da har han været en af de største figurer i nyere tid for Socialdemokraterne.

I de efterfølgende mange år nåede Mogens Lykketoft at få store ordførerposter, samt at blive finans- og udenrigsminister.

I 2002 overlod Socialdemokraternes daværende formand - og tidligere statsminister - Poul Nyrup Rasmussen, formandsposten til Mogens Lykketoft.

Lykketoft stod i spidsten for sit parti til folketingsvalget i 2005, men trådte tilbage, da det ikke lykkedes at genvinde regeringsmagten.

Store formandsposter

Lykketoft blev i 2011 udnævnt som Folketingets formand - et udtryk for den store respekt, Lykketoft havde opnået i løbet af sin tid i Folketinget. Året efter - i 2012 - kunne Mogens Lykketoft så fejre sit 30 års jubilæum i Folketinget.

I juni 2015 rykkede Lykketoft til New York, da han blev valgt som formand for FN's generalforsamling.

Øverst kan du se øjeblikke i hans store karriere som dansk politiker.