BILLEDER Tiåret for Muhammedtegningerne og brændte Dannebrog

12 tegninger af profeten Muhammed kastede Danmark ud i den værste udenrigspolitiske krise i nyere tid.

  • De 12 Muhammedtegninger blev bragt d. 30. september 2005 i Jyllands-Posten. Det var dog først i foråret 2006, at Danmark for alvor blev lagt for had i flere muslimske lande. Her er det den danske ambassade i Libanon, der brændes ned. Det sker blot dagen efter, at en dansk ambassade i Syrien også blev sat i brand. (Foto: © Haitham Mussawi, Scanpix)
  • Da krisen for alvor begyndte at tage fart i januar 2006, gik det stærkt, og tusindevis demonstrerede mod de danske tegninger, der i perioden blev genoptrykt i flere forskellige medier. Blandt andre det franske magasin Charlie Hebdo bragte tegningerne. Kvinden her er fotograferet under en demonstration foran den danske ambassade i Jakarta, Indonesien. (Foto: © Weda, Scanpix)
  • Billeder som disse blev i foråret 2006 næsten hverdag i medier verden over. Her er det i Pakistan, hvor en kvinde holder et brændende Dannebrog. (Foto: © Arif ALI, Scanpix)
  • De voldsomme protester øger presset på den danske regering. Her er det daværende statsminister Anders Fogh efter et møde i udenrigspolitisk nævn om sagen. (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)
  • Og særligt statsministeren udsættes for kritik, da det kommer frem, at han i efteråret afviste at mødes med ambassadører fra 11 arabiske lande, der var vrede over tegningerne. Det blev der senere lavet om på. Anders Fogh og daværende udenrigsminister Per Stig Møller holder her møde med en række ambassadører. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • En anden mand under pres er Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, der i 2005 bestilte Muhammedtegningerne. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • Kurt Westergaard, der ses på billedet, kommer også i vælten, da han er én af de 12 tegnere, der leverede tegninger til Jyllands-Posten. Kurt Westergaard tegnede den måske mest kontroversielle karikatur, hvor Muhammed er afbilledet med en bombe i sin turban. Den 10. januar forsøgte en somalisk mand at dræbe Kurt Westergaard med en økse. Westergaard, der også dengang var under beskyttelse af PET, kom dog ikke til skade ved drabsforsøget. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Tre år efter tegningerne første gang vakte furore, bryder uroligheder ud igen, da mindst 12 danske aviser genoptrykker Kurt Westergaards tegning. Dannebrog bliver her brændt af i byen Karachi i Pakistan. (Foto: © ASIF HASSAN, Scanpix)
  • Få dage forinden havde lignende protester fundet sted i Pakistans hovedstad Islamabad. Den 17. september 2012 blev fire mænd idømt 12 års fængsel for at planlægge et terrorangreb mod Jyllands-Posten. (Foto: © AAMIR QURESHI, Scanpix)
1 / 9

Ambassader, Dannebrog og billeder af danske politikere i flammer bliver konsekvensen af en beslutning på Jyllands-Postens kulturredaktion, der i efteråret 2005 bestiller 12 tegninger af profeten Muhammed hos danske bladtegnere.

Jyllands-Postens udgivelse den 30. september sender nemlig Danmark ud i det største udenrigspolitiske stormvejr i nyere tid.

Tegningerne skaber øjeblikkeligt utilfredshed i danske muslimske miljøer, og Det Islamiske Trossamfund forlanger otte dage efter udgivelsen, at Jyllands-Posten giver en undskyldning til samtlige muslimer og trækker flere af tegningerne tilbage. Det afviser avisen.

Eksploderer efter nytår

Det er ikke kun det nye år, der bliver skudt i gang med et brag. Det bliver Muhammedkrisen også. Den 20. januar opfordres folk i Saudi Arabien til at boykotte danske varer ovenpå en genoptrykning af tegningerne i den norske avis Magazinet, og kun 11 dage efter trykker adskillige europæiske aviser også de kontroversielle tegninger.

Den fjerde februar bliver den danske ambassade i Syriens hovedstad Damaskus brændt ned, og det sætter gang i en steppebrand over Mellemøsten, hvor i alt tre danske ambassader og langt flere Dannebrogsflag brændes af i voldsomme protester.

Se billederne fra Muhammedkrisen ovenfor.