Billige autostole dumper i sikkerhedstest

FDM advarer mod køb af billige autostole på internettet. Kun én ud af 11 klarer sig godt i sikkerhedstest.

FDM anbefaler, at man ikke sparer på autostole for sikkerhedens skyld. (Foto: barelko.com © Scanpix)

Nettet bugner med billige autostole til de små poder, og kan man ikke lige så godt vælge en billig frem for en dyr? Og gerne en, der kan justeres, så den kan følge med barnets alder?

- Nej, er det klokkeklare svar fra Søren W. Rasmussen, der er biltekniskredaktør på FDM's bilblad 'Motor'.

- Det er falsk tryghed, man køber. Hvis man kører galt, så kan de billige autostole altså ikke give den sikkerhed for børnene, som er nødvendig, siger han.

Billige autostole giver dårlig støtte

FDM har i samarbejde med en række europæiske bilklubber testet 11 autostole i et prisleje fra 298-899 kroner. Kun én ud af de 11 autostole klarer sig godt, fire bestod lige akkurat, og seks dumpede testen med et brag.

- Problemet er, at stolene er dårligt udformede. De er skabt til at vokse med barnet, så man kan fjerne dele af stolen, jo ældre barnet bliver. Det er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt, fordi det ikke giver den støtte, der er brug for i tilfælde af, at man kører galt, forklarer Søren W. Rasmussen.

Skadelige stoffer i stolene

Ud over den manglende sikkerhedsevne, så halter det også med skadelige stoffer.

Otte ud af de 11 stole indeholder nemlig så mange skadelige stoffer, at de ikke består testen. Kun tre af stolene kan med nød og næppe godkendes.

- Det er meget problematisk, for børnene har jo direkte kontakt med stolene i måske flere timer under en køretur, når de sidder i dem. Stofferne kan være kræftfremkaldende og have andre skadelige virkninger på barnets udvikling, siger Søren W. Rasmussen.

En god stol koster

Hvis man vil have en sikker stol, er der ifølge FDM kun en ting at gøre: Man må til lommerne.

- Man skal gå en stor bue uden om de her billige stole, og så skal man købe en stol, der passer til barnets alder og til bilen, råder Søren W. Rasmussen.

- Så er man sikkerhedsmæssigt dækket ind.

Facebook
Twitter