Billigere end loven tillader: Tobaksgigant sender millioner af ulovlige cigaretter på markedet

Skattestyrelsen, som trykker prismærkerne, beklager fejlen og skærper frem over kontrollen.

En række cigaretter sælges til priser, der er så lave, at de er ulovlige. Det er de, fordi detailprisen i butikkerne er lavere end afgift og moms, og det er i strid med tobaksafgiftsloven. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

- 3 pakker Skjold. Til den gode pris?

Rosa Benkjer, der ejer Nørrebros Kiosk i Horsens, griner til kunden, som takker ja til tilbuddet.

Kasseapperatet viser 38,50 kroner for en pakke Rød Skjold 100. Den pris er faktisk så god, at DR Nyheder i dag kan afsløre, at den er i strid med loven.

Billigere end mindsteprisen

En pakke cigaretter må ikke koste mindre end tobaksafgiften plus den moms, der skal betales af cigaretterne. Det fremgår af et udvalgssvar, skatteminister Morten Bødskov har givet til Sundheds- og Ældreudvalget sidste mandag.

Det svar bekræfter Skattestyrelsen i dag også til DR Nyheder.

- Af tobaksafgiftsloven fremgår, at afgiftsmærkeprisen ikke må være lavere end tobaksafgiften plus moms – aktuelt 44,00 kr, siger styrelsen.

Cigaretmærket Skjold, der for tiden er den billigste cigaret på markedet, sælges som sagt for 38,50 kroner pakken. Også mærkerne Marlboro og Chesterfield fra Phillip Morris er den seneste måned blevet prissat billigere end loven tillader. Det har påvirket salget massivt.

Kioskejer Rosa Benkjer fortæller, at de billige cigaretter er enormt populære.

- Salget er gået fuldstændig vanvittigt. Bare Rød Skjold har vi solgt 5.000 pakker af, siden prisen blev sat ned den 28. august. Vi fylder ikke skabene op længere, da det ikke kan betale sig. Det er nemmere bare at have en kasse stående på gulvet, siger Rosa Benkjer, der ejer Nørrebros Kiosk i Horsens.

Oversvømmer markedet med ulovlige cigaretter

Det var meningen, at prisen på cigaretter skulle stige til 55 kroner, da et næsten enigt Folketing i december 2019 stemte for en afgiftsstigning på tobak. Det skulle forhindre, at så mange unge som i dag begynder at ryge. Sundhedsstyrelsen anslår, at 40 børn og unge dagligt begynder at ryge, når priserne ligger omkring 40 kroner.

I dag er billedet på hylderne i danske kiosker og butikker noget anderledes end politikernes ønske. Overalt i landet er det i dag stadig muligt at købe smøger for under 40 kroner pakken. Kun discountkæden Lidl og nogle få købmænd har valgt at droppe salget af de billige cigaretter.

Det er muligt at købe de billige cigaretter, fordi der foregår en priskrig på cigaretmarkedet, hvor producenterne kæmper om markedsandele.

Phillip Morris har den seneste måned oversvømmet markedet med billige, ulovlige cigaretter. Flere af deres mærker sælges til en pris, der er betydeligt lavere end grænsen på 44 kroner.

Ulovlige smøger "med Skats velsignelse"

Når en tobaksproducent bestemmer sin detailpris, skal der laves et afgiftsmærke, hvor cigaretpakkens pris er påtrykt. Det er Skattestyrelsen, der laver disse mærker og sender dem ud til producenterne.

Styrelsen erkender nu, at man fejlagtigt har sendt afgiftsmærker med for billige priser til cigaretproducenterne.

- Der er jo sket en fejl i Skattestyrelsen. Vi har ikke kontrolleret den pris, der skulle påtrykkes stempelmærkerne. Vi er rigtig kede af, vi ikke har tjekket det tidligere, siger Anne Sofie Hedemann, underdirektør i Skattestyrelsen.

Det har resulteret i, at ni millioner pakker cigaretter er blevet sendt i handlen til priser, der er lavere end loven tillader. Per Larsen, der er sundhedsordfører for Konservative, kalder fejlen 'grotesk' og vil tage kontakt til Skatteminister Morten Bødskov med det samme.

- Tobaksproducenterne burde jo slet ikke have haft mulighed for at sætte de billige mærker på deres cigaretter. Det er skandaløst, at Skattestyrelsen ikke har mere styr på tingene, siger han.

Skattestyrelsen har et stort kontrolarbejde foran sig. Man vil skærpe kontrolindsatsen fremover, så der ikke længere bliver sendt for billige afgiftsmærker ud.

- Vi har den seneste tid sendt stempelmærker ud til 90 millioner pakker cigaretter, og nu gennemgår vi dem samt de nye bestillinger fremadrettet, siger Anne Sofie Hedemann.

Det var Per Larsen, der fremsatte forslaget om højere priser i september 2019, og han har ikke mange positive ord til overs for Skattestyrelsens håndtering af afgiftsstigningen.

- De unge kan blive ved at købe billige cigaretter, endda næsten med Skats velsignelse. Den ene hånd ved åbenbart ikke, hvad den anden laver. Det sejler fuldstændigt, siger han.

FacebookTwitter