Billund Kommune og lufthavnen foretrækker jernbane

I Billund foretrækker de en jernbane, mens de i Vejle er ligeglade, om de får en jernbane eller en letbane.

Skal forbindelsen til Billund være en letbane eller en jernbane? De lokale foretrækker en jernbane. (Foto: Peter Frandsen Siggaard)

Mens Dansk Folkeparti vil have undersøgt mulighedene for en letbane til Billund Lufthavn, så foretrækker de lokale en jernbane.

Billunds borgmester Ib Kristensen (V) er forundret, efter at forhandlingerne om en kommende togfond brød sammen mandag aften.

- Vi ser gerne, det bliver en jernbaneforbindelse fra Jelling, så lufthavnen er koblet direkte op på det overordnet banenet. Vi er måske lidt undrende over, at sammenbruddet i forhandlingerne kom ind på det tidspunkt, det gjorde, siger han til Ritzau.

Lufthavnen ønsker også jernbane

Også Billund Lufthavns direktør Kjeld Zacho Jørgensen siger, at han foretrækker en jernbane frem for en letbane til byen.

- Man bliver koblet op på hovednettet på jernbanen. Det vil sige, at man kan sætte sig i toget i Aarhus eller i Odense og komme direkte til lufthavnen uden at skulle skifte over til en anden transportform, siger han til Ritzau.

I Vejle mener borgmesteren, at det vigtigste er, der overhovedet kommer en forbindelse.

- Letbanen er seks minutter hurtigere end baneløsningen. Så selvfølgelig er det den bedste løsning, men baneløsningen over Jelling kan også bruges. Det vigtigste er, at vi får en forbindelse til lufthavnen, siger Arne Sigtenbjerggaard (V) til Ritzau.

Forhandlingerne er strandet

Tilbage i september sidste år blev regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten enige om, at togfonden på 28,5 milliarder kroner skulle finansieres med højere beskatning af olie og gas i Nordsøen.

Pengene var på plads - kun udmøntningen skulle aftales endeligt.

Alt tegnede til en aftale om togfonden mandag aften, men i stedet strandede forhandlingerne mellem regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Det skete, da Dansk Folkeparti meldte ud, at partiet ville have undersøgt, om banestrækningen til Billund Lufthavn skal bygges som en jernbane eller en letbane.