Billy nægtede at give hånd til borgmester og blev ikke dansk statsborger

I protest mod lov valgte 64-årig irer ikke at give obligatorisk håndtryk.

Billy O'Shea (t.h) ønskede ikke at give hånd til Cecilia Lonning-Skovgaard beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, ved grundlovsceremonien i denne uge (t.v.). (Foto: (privatfoto))

I over 40 år har irske Billy O'Shea boet og arbejdet i Danmark. Derfor vil han også gerne være dansk statsborger.

Men da han tirsdag var til statsborgerskabsceremoni på Københavns Rådhus, nægtede han at give hånd til beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Det gjorde han i protest mod den såkaldte håndtrykslov, der kræver, at man giver hånd til borgmesteren ved ceremonien, før man kan blive dansk statsborger.

- Jeg sagde: "Borgmester, jeg vil meget gerne give dig hånd, men jeg gør det ikke under tvang. Efter min mening er tvangshilsen udansk, udemokratisk og på kant med grundloven", fortæller Billy O'Shea.

- Så løftede jeg min hat i det traditionelle danske tegn på respekt. Så måtte jeg forlade hallen og gå uden at blive dansk statsborger, fortæller den irske oversætter og forfatter.

Har givet hånd til dronningen

Inden grundlovsceremonien havde han dog hilst på borgmesteren med håndtryk. For det var kun det obligatoriske håndtryk under selve ceremonien, han er imod.

- Jeg har ikke noget problem med at give nogen hånden. Jeg har givet hånd til Inger Støjberg, og jeg har en gang givet hånd til dronning Margrethe, hvilket selvfølgelig var en stor ære for mig, men jeg tvinger ikke andre mennesker til at give hånd, siger han.

Det var Inger Støjberg, der som udlændinge- og integrationsminister indførte håndtryksloven i 2018. Den slår fast, at udlændinge skal deltage i en ceremoni, hvor de blandt andet skriver under på grundloven, før de officielt bliver danske statsborger i det øjeblik, de giver hånd til en repræsentant fra kommunen.

'Folk må selv sætte grænser'

Ved årsskiftet blev loven strammet, så det nu skal være borgmesteren og ikke længere "bare" en repræsentant fra kommunen, der giver hånden til nye statsborgere.

Formålet med loven er at forhindre at give statsborgerskab til borgere, der eksempelvis mener, at deres religion forbyder dem, at give håndtryk til personer af det modsatte køn.

Men Billy O'Shea mener, at loven er udemokratisk.

- Folk skal have lov til selv at sætte grænser for deres fysiske kontakt med andre mennesker, og det synes jeg er fuldstændig grundlæggende i et demokrati. Det skal man respektere.

Billy O'Sheas hustru tog dette foto fra rådhushallens balkon, da han i protest nægtede at give det påkrævede håndtryk til beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V). (Foto: PRIVATFOTO)

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommuner bekræfter, at der ved grundlovsceremonien i tirsdags deltog en borger, der ikke ønskede at give hånd til borgmesteren, da selve ceremonien var i gang.

- Borgeren blev umiddelbart derefter oplyst om, at han ifølge loven ikke vil kunne få dansk statsborgerskab uden at have givet håndtryk. Han fik tilbud om at fuldføre ceremonien men fastholdt sit valg, lyder det i et skriftligt svar.

- Episoden foregik helt udramatisk, skriver forvaltningen, der også oplyser, at der ved ceremonien i tirsdags blev udvekslet håndtryk med i alt 391 borgere.