Bilsælger til kunde: 'Vi ved ikke, hvad bilen kommer til at koste...'

Hos bilforhandleren Mogens Elmer Automobiler kommer kunderne lige nu kun for at kigge. Salget er gået helt i stå.

Søndag er normalt den store dag hos landets bilforhandlere, der med Åbent Hus forsøger at lokke potentielle bilkøbere ind i biksen. I Kastrup er gymnasielærer Michael Boss ude for at kigge efter en bil til sin kone, da han skal bruge familiens eneste til et nyt job.

Bilrådgiver Casper Nielsen viser ham rundt i udstillingsrummet hos Mogens Elmer Automobiler i Kastrup ved København. Familiens budget til en ny bil ligger på omkring 125.000 kroner, fortæller Michael Boss, og han får vist flere biler i mikro- og minibilssegmentet.

Men Michael Boss er nødt til at spørge til regeringens elefant i rummet.

- Hvad sker der med priserne – ved I, hvad der sker?

Til det er der hos Mogens Elmer Automobiler kun ét svar i øjeblikket.

- Nej, det ved vi ikke. Det er vores udfordring i øjeblikket, svarer Casper Nielsen sin potentielle kunde.

Og netop de manglende svar holder kunderne fra at tage pennen i hånden og skrive under på slutsedlerne rundt omkring hos bilforhandlerne. Tal fra Danske Bilimportører viser, at antallet af nye indregistreringer er faldet med 37 procent de første fem arbejdsdage i september sammenlignet med samme periode året før.

Bilsælger: Regeringens udmelding er fej

Regeringens udspil om at sænke registreringsafgiften er strandet på forhandlingsbordet uden et politisk flertal, og det mærkes hos bilforhandlerne rundt i landet - også i Kastrup.

- I hverdagene er der ingen trafik, i weekenden er der lidt, men der bliver ikke rigtigt solgt noget. Folk tør ikke købe noget. Regeringens udmelding er lidt fej. Jeg synes ikke, de kan være det bekendt, siger bilrådgiver Casper Nielsen.

Han har svært ved at få kunderne til at købe bilerne. Leasing-markedet er der stadig lidt gang i, fordi kunderne ikke bærer en risiko ved en afgiftsnedsættelse, men kontantkøbene ligger stort set stille, fortæller han.

Han opfordrer derfor regeringen til at få truffet en beslutning.

- For jeg kan ikke handle nogen biler, så længe jeg ikke ved, hvad jeg skal handle ud fra.

Denne søndag får Michael Boss godt nok kigget på flere af de mindre biler fra Citroen og Suzuki. Men han kommer ikke til at købe en bil, som det ser ud i øjeblikket.

- Jeg tænker, at jeg nok ikke skal købe, før politikerne har taget sig sammen og fundet ud af, hvad de vil. Alternativt må jeg gå over i leasing, siger han.

Der er ikke indkaldt til nye forhandlinger om en ny registreringsafgift endnu. Dansk Folkeparti har ønsket en teknisk omlægning, der tilgodeser bilen miljø- og sikkerhedsegenskaber. Det er man i gang med at regne på i Finansministeriet.