Biskop foreslår ny præsteuddannelse

Der er så få præster om få år, at biskop nu foreslår en ny præsteuddannelse alene med det formål at få præster i folkekirken. Men det passer ikke universiteternes teologiske fakulteter.

Folkekirken mangler præster om få år. Biskop foreslår nu ny uddannelse på andre universiteter end i Århus og København. (Foto: DR © DR)

Folkekirken mangler præster om få år. Derfor skal der uddannes flere alene med det formål at få et præsteembede i folkekirken.

Der er nemlig ikke nok unge, som vil læse teologi, og da studiet er bredere end bare at blive præst, er det heller ikke alle, der læser teologi, som vælger at blive præst.Bryder med traditionDerfor foreslår biskoppen i Roskilde, Jan Lindhardt, at man bryder med den gamle tradition for, at præster skal komme fra teologi i København eller Århus.Han foreslår over for Orientering på P1. at man i på for eksempel Syddansk Universitet opretter en egentlig præsteuddannelse, der alene retter sig mod et embede i folkekirken.Dermed er han i klinch med dekanen for Det teologiske Fakultet i København, Steffen Kjeldgaard-Pedersen.Ikke glad for konkurrenceDekanen er overhovedet ikke begejstret for at få konkurrence på præsteuddannelsen:- Jeg har undret mig noget over, at Jan Lindhardt er gået ud med det her. Man kan spørge, hvem biskoppen taler på vegne af? Vil han bare gerne i avisen? lyder det fra en vred Steffen Kjeldgaard-Pedersen.- Og Jan Lindhardt har ikke antydet nogen kritik af de teologiske fakulteter, lyder det fra dekanen.Spørger på Syddansk- Vi har tænkt os at spørge andre institutioner end de teologiske fakulteter, om de har lyst til at sætte en præsteuddannelse sammen, fortæller Jan Lindhardt til Orientering på P1.Biskoppen har navnlig Syddansk Universitet i tankerne.- Allerede for ti år siden sendte biskopperne en føler ud til Syddansk Universitet. De var positive, men det nåede aldrig at udfolde sig, fordi præstemanglen ikke viste sig at være så akut, som vi troede, siger Jan Lindhardt.Hos Syddansk Universitet modtages forslaget med positiv interesse, som universitetets rektor, Jens Oddershede, udtrykker det.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53b288f06187a21020682d82

Facebook
Twitter