Bistandsadvokat i Field's-sagen: 'Der er mange ofre'

Anklagemyndigheden har i dag rejst tiltale i Field's-sagen, og det har stor betydning for ofrene, siger bistandsadvokat.

Den i dag 23-årige mand er blandt andet tiltalt for tre drab. Der er tale om drabene på en 17-årig dreng, en 17-årig pige og en 46-årig mand. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Den nu 23-årige bevæbnede mand, som sidste sommer blev anholdt i forbindelse med skyderiet i shoppingcenteret Field's, blev i dag tiltalt.

Efter en massiv efterforskning valgte Københavns Politi at rejse tiltale for flere forhold begået i juli sidste år:

Tre drab, 11 drabsforsøg samt drabsforsøg ved at have skudt mod en gruppe på omkring 21 personer.

For Helle Hald, som er bistandsadvokat for dem, der indtil videre er registreret som værende forurettede i sagen - herunder de dræbte, er der glæde at spore.

- Det er en meget vigtig dag for dem, som er involveret i den her sag, siger hun.

Hun kan ikke udtale sig om, hvor mange klienter hun konkret har i sagen, og det får vi først en afklaring på, når anklageskriftet bliver frigivet i næste uge.

Ventetiden skyldes, at der fra politiets side minimum skal gå én uge fra man tiltaler en person, før anklageskriftet kan udleveres til pressen.

Helle Hald forklarer i videoen, at der er noget særligt ved sagen:

- Men det, at vi nu får et konkret anklageskrift og bevisfortegnelse gør, at jeg kan begynde at fortælle de forurettede, hvornår de skal vidne, og det kommer til at få rigtig stor betydning, siger Helle Hald, som understreger, hendes klienter har brug for afklaring i sagen.

- Det, der desværre også er sandheden, er, at der ikke nødvendigvis er sat et punktum her, men nu er processen sat i gang.

Retssagen begynder 12. juni i Københavns Byret, og der forventes at blive afsagt en dom den 5. juli - to dage efter årsdagen for skyderiet.

- Dommen kan dog blive anket til Landsretten, og når hele det strafferetslige system er overstået, så er der en del, som har erstatningskrav, forklarer Helle Hald.

Hun tilføjer, at en del af hendes klienter er kommet slemt til skade, og derfor kan en del heller ikke passe deres arbejde.

Mange er involveret - og det komplicerer retssagen

Hvem der har krav på en erstatning, er heller ikke helt nemt at svare på, forklarer DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

- Det bliver et spørgsmål, som retten skal tage stilling til, men der er selvfølgelig de direkte ofre, altså pårørende til de dræbte og de sårede, siger hun.

Hun tilføjer, at i alt er 22 personer er indkaldt som vidner under retsssagen.

- Derudover er der mange andre end dem, som der er blevet skudt efter, men som ikke er blevet ramt og mange andre vidner til skyderiet, som har oplevet noget der har givet dem alvorlige ar på sjælen.

Og dem mener bistandsadvokat Helle Hald også, det er vigtigt at tænke på.

Trine Maria Ilsøe er DR's retskorrespondent og dækker kriminalitets- og retsområdet i DR Nyheder.

Hun understreger, at der i straffelovens forstand er forskel på et være forurettet og sige, at man er offer for skyderiet i Field's.

- Når man er forurettet i juridisk forstand, betyder det, at anklagemyndigheden kan hænge noget på en given rejst tiltale, forklarer hun.

- Men der en kæmpe gruppe, som var til stede, som med mine ikke-juridiske øjne, men med mine menneskelige øjne, med rette kan betragte sig selv som værende ofre. For det kunne lige så godt være gået ud over dem.

Bistandsadvokat Helle Hald fortæller, at hun har været i kontakt med mange, som var til stede i Field's den dag, og man skal huske på, at de stadig kan være meget påvirket i dag.

- Alle, der var i Field’s den dag, var i en farezone. Derfor synes jeg, man også skal anerkende deres smerte og sorg over det, som er sket, siger hun.

Overvågningsvideo kommer til at spille en stor rolle

Ligesom forsvarer Luise Høj og bistandsavokat Helle Hald er Københavns Politis specialanklager også meget påpasselig med sine ord.

Specialanklager Søren Harbo fra vil gå så langt at sige, at sagen ikke "kun" handler om tre drab, og at sagen er noget mere kompliceret end almindelige straffesager.

- Vi kommer over de seks retsdage til at høre vidner. Vi skal se forskellig videoovervågning, og så kommer vi til at læse forskellige tekniske erklæringer, siger specialanklager Søren Harbo.

Og især en video kommer også til en spille en central rolle, forklarer retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

- Den er lavet ud fra shoppingcenterets videoovervågning og fra private mobiloptagelser. Ifølge vores oplysninger er det en meget voldsom video, forklarer hun.

- Men derudover vil fund på den 23-åriges bopæl også spille en rolle, særligt i forhold til planlægning af skyderiet, siger Trine Maria Ilsøe.

Politiet har fundet dagbogslignende materiale, hvor den tiltalte blandt andet har beskrevet hvilke kropsdele, man skal skyde efter. Han taler også om at oprette såkaldte "kill zones".

Ifølge TV2 henvendte den tiltalte sig på en psykiastrisk skadestue et halvt år inden angrebet. Han blev henvist til blandt andet en afdeling med et specialiserede tilbud målrettet unge med debuterende psykose og skizofreni. Her blev han afvist.

Han havde, mens han befandt sig i Field's, også forsøgt at komme igennem til en kriselinje, men kom ikke igennem på grund af sommeråbningstider. Det har DR Nyheder tidligere beskrevet.

Var han sindssyg i gerningsøjeblikket?

Spørger man den tiltalte, så er det ikke alt, han kan huske, da han 3. juli sidste år tog til shoppingcenteret, der ligger på Amager i København.

- Han erkender han, at det var ham, som var i indkøbscenteret, og at det var ham, som havde våbnet og skød, forklarer Trine Maria Ilsøe.

- Han siger dog via sin forsvarer, at han var sindssyg i gerningsøjeblikket.

Og det har også en rimelig væsentlig indflydelse på den dom, han kan stå over for, hvis han bliver kendt skyldig.

Som en del af efterforskningen er der blevet udarbejdet mentalerklæringer af den tiltalte, som bliver helt centrale.

- Der er ikke nogen tvivl om, at den 23-årige er psykisk syg, det er også derfor, at han er varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling, siger Trine Maria Ilsøe.

Der har han siddet siden grundlovsforhøret 4. juli sidste år.

- I sidste ende bliver det op til dommeren at vurdere, om han er egnet til en fængselstraf, forklarer hun.

- Normalt, hvis en person er for syg til at sidde i fængsel, kan man idømmes en behandlingsdom eller en dom til anbringelse.

I denne sag nægter den 23-årige sig dog skyldig, idet han mener, han som bekendt var sindssyg i gerningsøjeblikket.

- Hvis dommeren er enig i dette, kan han ikke straffes, men dommeren kan stadig anbringe den 23-årige på en særlig sikret institution.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den tiltaltes forsvarsadvokat, Luise Høj.

Kriminelt mødtes med flere personer, som befandt sig i shoppincenteret, da den 23-årige tiltalte skød og dræbte tre personer. Du kan se programserien på DRTV.

Kriminelt: Angrebet i Field's (1:2)