Blåvand Zoo har haft livsfarlige strudse i flere år: "Kasuaren kan sprætte et menneske op"

En mand i Florida omkom i går, da han blev angrebet af sin kasuar.

Kasuaren ses mestendels i lande som Ny Guinea og Australien.

Kasuaren er ligesom andre strudsearter uden flyveevne, men den kan være livsfarlig, hvis man kommer for tæt på.

Det fortæller dyrepasser og indehaver af Blåvand Zoo, Hans Hestbech, der i flere år havde kasuarer til at gå i sin zoologiske have, inden den ene blev sendt til Frankrig, og den anden døde af alderdom.

- Kasuaren er en massivt bygget struds med rigtig kraftige ben og en dolkelignende klo på den ene af sine tre tæer, der kan sprætte et menneske op, hvis den begynder at sparke ud fra sig, siger Hans Hestbech.

Hans Hestbech fra Blåvand Zoo er dog overrasket over, at en kasuar i går dræbte sin ejer i den amerikanske delstat Florida.

- Jeg ved, at den bliver beskrevet som en af verdens farligste fugle, men som jeg kender fuglen, går den ikke sådan til angreb. Det må næsten være noget territorialt. Vi oplevede aldrig vores kasuarer som aggressive, og vi har heller ikke haft uheld.

Kasuarerne i Blåvand ynglede aldrig

Blåvand Zoo er ifølge Hans Hestbech den eneste zoologiske have i Danmark, der har haft kasuarer, og han fandt dem ved et tilfælde og slog til, da han fik tilbuddet om at købe dem på en strudsefarm nær Ribe.

Ønsket var, at kasuarungerne skulle yngle i det vestjyske, men det skete aldrig, og nu har Blåvand Zoo kun tre andre strudsearter, fortæller Hans hestbech.

- Vi har både australske emuer og afrikanske strudse, som begge minder meget om kasuaren og kan være farlige på andre måder. Begge strudsearter er enormt store.

En kasuar kan ligesom en emu blive op mod 1,8 meter høje og nå en vægt på 60 kilo. Til sammenligning kan en afrikansk struds blive 2,5 meter høj og veje næsten 100 kilo, og derfor tager Blåvand Zoo sine forholdsregler, når strudsefuglene skal fodres.

- Vi går ikke ind til strudsene, uden at vi har mulighed for at afværge et angreb, og vi har helt særlige producedurer ved fodring. Når vi skal fodre de farlige strudse, lukker vi dem ind i et andet rum. Sådan gjorde vi også med kasuarerne, siger Hans Hestbech.

- Man skal altid passe på med store dyr. Køer kan også være farlige.

Årsag til angreb er ukendt

De fleste strudsefugle har hjemme på den anden side af ækvator, hvor de lever af græs. De fleste kasuarer kommer fra Ny Guinea og det nordlige Australien, og der er ifølge Hans Hestbeck ikke mange zoologiske haver i verden, hvor man kan opleve den farlige fugl.

Hvorfor kasuaren i Florida endte med at gå til angreb og dræbe sin ejer med kløerne, er indtil videre ukendt. Brandleder Alachua County Jeff Taylor har dog udtalt til til avisen Gainesville Sun, at angrebet ser ud til at være et uheld.

- Som jeg har forstået det, var manden i nærheden af fuglen, da han på et tidspunkt faldt. Da han faldt, blev han angrebet, siger brandleder Jeff Taylor.

Offeret er blevet identificeret som en 75-årig mand ved navn Marvin Hajos. Politiet i Florida har igangsat en undersøgelse af dødsårsagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk