'Blackface', mexicanere og en ung blond pige: Seks krænkelsessager fra universiteterne

Konservative Studerende mener, at krænkelses-parate studerende får lov at sætte dagsordenen.

I et åbent brev til Folketinget har 16 konservative studerende på Københavns Universitet skrevet, at de er bekymrede for, at 'det frie ord og den åbne samtale må vige for krænkede følelser'.

Det skyldes, at flere af de studerendes valgplakater under studentervalgkampen på universitetet i slutningen af november ifølge de studerende blev ødelagt og smidt i skraldespanden.

På plakaterne stod der blandt andet 'Nej til identitetspolitik'. Slagordet henviser til en instruks, ledelsen på KU sendte ud i 2018, hvor de opfordrede de studerende til at holde sig fra udklædninger, der kunne virke racistiske eller stødende.

Her kan du få et overblik over de 'krænkelsessager', der har været på universiteterne de seneste år:

1

Klædt ud som Obama

En kvindelig studerende fra Aarhus Universitet valgte sidste år at klæde sig ud som den tidligere amerikanske præsident Barack Obama. Hun havde malet sig mørk i hovedet og havde gemt sit hår under en stor, sort paryk til et arrangement på universitetet.

Der blev taget et billede af hende, som blev lagt på universitetets Instagram-profil.

Men samme dag blev billedet fjernet igen. Tre Instagram-følgere havde nemlig kommenteret billedet og skrevet, at det ikke var okay at lave ’blackface’.

2

Mexicanerfest på jurastudiet

Sidste år tikkede der to e-mails ind hos studieadministrationen på Juridisk Fakultet på Københavns Universitet. To nye jurastuderende klagede over temaerne til den afsluttende temafest på deres introtur. Et af temaerne var mexicanere.

Det resulterede i, at retningslinjerne for udklædningsfester på Juridisk Fakultet blev ændret. Ingen temaer måtte kunne tolkes som krænkende eller stærkt generaliserende.

Derfor måtte temafester som ’mexicanere', 'indianere', 'OL-lande' og 'teologer' pensioneres.

3

Ordet 'neger' i undervisningen

I august 2018 blev en lektor på humaniora på Københavns Universitet kaldt til tjenstlig samtale.

Ledelsen havde modtaget en anonym klage fra 10 studerende om krænkende opførsel i undervisningen. Lektoren havde blandt andet brugt betegnelsen ’neger’ i undervisningen.

Og efter Københavns Universitet har indført nultolerance over for krænkende adfærd, så skulle lektoren igennem et længere undersøgelsesforløb.

Undersøgelsen kunne ikke underbygge anklagerne om racisme.

4

'Ung blond pige' til morgensang

Sidste år kom det frem, at en kvindelig forsker følte sig krænket, da man på Copenhagen Business School sang "Den danske sang er en ung blond pige" fra Højskolesangbogen.

Hun følte sig ikke inkluderet, og sagen førte til diskussioner på instituttet og kom efterfølgende op på ledelsesplan.

Kvinden fik en undskyldning. Og da hele historien blev fortalt i Kristeligt Dagblad begyndte en heftig diskussion og debat at rulle.

5

Biologiunderviser i modvind

I december 2018 kritiserede studerende på Københavns Universitet, at en underviser i biologi havde lavet statistikeksempler om mænd og kvinder.

For eksempel bad han ifølge Politiken sine studerende om at regne på antallet af mandlige og kvindelige chefer samt kvalifikationer hos mænd og kvinder for at undersøge, hvorvidt der er tale om kønsdiskrimination.

Men flere studerende mente, at man kan føle sig stødt, hvis man ikke kan identificere sig som enten mænd eller kvinder.

Efter debatten bredte sig i medierne, slog dekanen fast, at biologistuderende på Københavns Universitet fortsat vil blive undervist i køn på den måde, de er vant til.

6

Spørgeskema uden non-binær svarmulighed

I oktober måned i år ville to specialestuderende på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet have deres medstuderende til at svare på et spørgeskema.

De brugte fællesmailen til at sende spørgeskemaet ud til cirka 7.000 medstuderende.

En studerende gjorde opmærksom på, at spørgeskemaet kun gav to muligheder i kategorien ‘køn’. Man kunne kun vælge ’mand’ eller ’kvinde’. Det betød, at non-binære studerende ikke kunne svare på spørgeskemaet.

Og så begyndte diskussionen at rulle på fællesmailen.

Tre dage senere blev muligheden for at sende fællesmail lukket ned af ledelsen. På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet afviste prodekanen, at lukningen af fællesmailen bundede i kønsdebatten.