Blæsten rusker Danmark i dag, mens verdens bedste kitesurfere er samlet i Cold Hawaii

17-årige Lucas fra Aarhus og nogle af verdens bedste kitesurfere ser frem til dagens blæsevejr.

Takket være blæsten, kan kitesurferene lave høje hop under dagens konkurrence i Nørre Vorupør på Vestkysten. (© Cathrine Yde)

Med en vejrudsigt, der varsler kuling og vindstød af stormstyrke i dele af landet, har mange danskere haft travlt med at hente havemøblerne ind og binde havetrampolinerne fast.

Men i Nørre Vorupør i Nordjylland har en udvalgt skare af verdens bedste kitesurfere i stedet forsamlet sig på stranden, hvor de i dag vil forsøge at gennemføre konkurrencen Cold Hawaii Big Air.

For hård blæst og store bølger er lige netop de forhold, som arrangører og deltagere siden 10. september har ventet på, fortæller arrangør Mads Bloch.

- Det, jeg står og kigger på lige nu, er, hvis du skulle skrive en ønskeliste, præcis sådan den ville se ud, siger han.

Tiltagende vind

Vinden er sidelæns på kysten, der er store bølger, som surferne kan bruge som afsæt for deres hop, og det blæser i 20 sekundmeter i stødene med en middelvind på 14-15 meter i sekundet, fortæller han.

- Det er et drømmescenarie i dag, Vi har meget vind fra start, og så tiltager det stille og roligt hele dagen. Hvis det var den anden vej rundt, havde det være svære. Nu kan vi hele tiden følge med og vurdere forholdene, siger han.

Arrangørerne har blandt andet valgt at begyndte de indledende heats lidt tidligere, så det kun er de bedste og mest erfarne deltagere, der er tilbage, når vindstyrken senere på dagen øger.

Den 17-årige kitesurfer Lucas Gramstrup har fået et wildcard til konkurrencen Cold Hawaii Big Air i Nørre Vorupør i dag. (Foto: Bjarne Gramstrup)

Ung dansk talent

Konkurrencen, der er blevet kaldt Champions League for kitesurfing, samler nogle af sportens største stjerner.

Navne som danske Nick Jacobsen, hollandske Kevin Langeree og britiske Aaron Hadlow. Men også unge talenter er inviteret med.

En af dem er 17-årige Lucas Gramstrup fra Aarhus, der til hverdag går i 3.g. Da DR taler med ham, har han lige været en halv time på vandet for at varme op og teste forholdene.

- De er helt vilde. Der er sygt meget vind, og bølgerne er rimeligt store. Så det er crazy, fortæller han.

Er du nervøs?

- Nej, ikke som sådan. Jeg gør det jo tit. Det er bare fedt, når alle de professionelle er her. Der er så mange med, som jeg har set op til længe. Det bliver sjovt at sejle med dem, siger han.

Jo mere det blæser, jo minde drage har kitesurferne brug for.

- Jeg har en 9’er og en 7 kvadratmeter med, og jeg tænkte, at jeg skulle sejle 7’er her til morgen, og så 9’er senere, men det ser ud til, at det allerede er 7’er-vejr nu, siger Lucas Gramstrup.

  • Verdens bedste kitesurfere i kategorien Big Air er i dag forsamlet i Nørre Vorupør i Nordvestjylland (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • De 18 surfere dyster i at lave de højeste hop og sætte de vildeste tricks, (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Bølgerne slår ind over molerne. Der er varslet vindstød af stormstyrke i flere egne af landet i dag. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Kitesurferne ryger flere meter op i luften og oplever et voldsomt træk fra dragen, når de lopper den rundt i vinden. Her har surferen gang i et såkaldt board off, hvor brættet tages i luften. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
  • Nørre Vorupør er en del af det område, som har fået navnet Cold Hawaii på grund af de gode bølger. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
1 / 5

Jetski, både, livreddere og læge

Ifølge arrangørerne har man hyret de bedste folk i landet til at stå for sikkerheden på vandet.

- De, der lærer andre vandsikkerhedsfolk op, det er dem, vi har her i dag, fortæller Mads Bloch.

- Der er to jetski i vandet, flere både inde på land, seks livreddere og en læge til stede, siger han.

Vejrudsigten har lovet en middelvind på 23-24 meter i sekundet, og vindstød på helt op til 35 sekundmeter i løbet af dagen, fortæller han.

- Det bliver helt sikkert vindstød af stormstyrke, og vi er heller ikke meget fra nu, siger arrangør Mads Bloch.

Hvornår bliver det for meget?

- Det bliver for meget, når det bliver kedeligt at se på. Det skal være clean (rent mellem bølgerne, red.), for at de kan lave deres tricks. De kan godt gå ud i relativt meget vind, uden at det er farligt, men så kan de bare ikke lave nogen tricks, og de må sejle mere forsigtigt, siger han og tilføjer:

- Jeg har spurgt mig selv: Hvor er den øvre grænse? Den findes sikkert. Det gør den. Men jeg tror ikke, vi når den i dag.

Facebook
Twitter