Blandet modtagelse af K-forslag om cigaretter til 60 kroner

Konservative foreslår at hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kr.

Det Konservative Folkeparti har smidt et forslag på banen om at hæve afgiften på cigaretter til 60 kroner. (Foto: Lars Rievers © Scanpix)

Det Konservative Folkeparti har smidt et forslag på bordet om at hæve afgiften på cigaretter, så en pakke kommer til at koste 60 kroner.

I dag koster en pakke cigaretter i gennemsnit omkring 40 kroner.

- Hver eneste dag starter 40 unge under 18 år med at ryge. Vi ved, at prisen er et af de allermest effektive redskaber til at få unge til at stoppe med at ryge, siger den konservative sundhedsordfører Mette Abildgaard til Ritzau.

Og selv om smøgerne stadig deler partierne i Folketinget, ser det nu ud til, at der er interesse for at se nærmere på cigaretpriserne.

Hos Venstre, der tidligere har været helt afvisende, er sundhedsordfører Jane Heitmann (V) klar til at se på priserne.

- Vi har i Venstre længe haft et ønske om, at cigaretpriser skal stige, og jeg byder bestemt forslaget fra Det Konservative Folkeparti velkomment. Det vil vi gerne drøfte, siger han.

Socialdemokratiet vil også gerne tale videre om afgiftsstigninger, selv om partiet ikke har lagt sig fast på en bestemt pris. Men sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen efterlyser et samlet udspil fra regeringen

- Vi havde helst set, at regeringen kom med et samlet bud på området, for det ser ud til, at De Konservative står meget alene. Men kommer regeringen med samlet udspil, hvor man skal se på tobak og unge, så er vi klar til en drøftelse, siger han.

Ulovlig handel

Regeringspartiet Liberal Alliance er fortsat imod flere afgifter på tobak. Frygten er blandt andet, at folk vil finde andre steder at købe deres cigaretter, så stigningen blot vil give færre penge i statskassen, men ikke færre rygere, fortæller sundhedsordfører May-Britt Kattrup.

Hun henviser til Norge, hvor prisen for cigaretter er langt højere end de danske.

- I Norge, hvor cigaretter koster det dobbelte, er det ulovlige marked for cigaretter otte gange så stort som i Danmark, siger hun.

Men den frygt bør ikke veje tungere end det faktum, at man ved, at prisen kan forebygge, at unge begynder at ryge.

Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse, der håber, at der nu kan findes politisk flertal for at hæve afgiften.

- Der er ikke nogen børn og unge, der vil tage ned over grænsen for at købe cigaretter. Så der er ingen tvivl om, at når man ser på forebyggelse af rygning hos børn og unge, så er en markant højere pris det mest effektive redskab, vi har.

Social slagside

Sundheden er ulige fordelt i Danmark, og lavindkomstgrupper lever generelt mere usundt end resten af befolkningen. Det er blandt lavindkomstgrupper, at der er flest rygere - og det er også den gruppe, stigningen vil ramme hårdest.

Det skaber et dilemma, der komplicerer spørgsmålet om cigaretpriser, mener både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) afviser helt, at priserne skal stige.

- Du vil ramme nogle af dem, som har rigtig få penge at leve sundt for. Det kan være familier på overførselsindkomster, som i forvejen har svært ved at købe sunde madvarer til deres børn.

Alternativet og Det Radikale Venstre støtter også op om markant højere priser på cigaretter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk