Blev forskere presset af eget universitet, da de ændrede syn på landbrugspakke?

Dekan ved Aarhus Universitet afviser beskyldninger om, at forskningspenge trumfer faglighed.

Niels Christian Nielsen, der er dekan ved Aarhus Universitet, afviser enhver form for pres overfor forskerne. (Foto: Flemming Krogh © Scanpix)

Da en rapport betalt af Danmarks Naturfredningsforening i efteråret udkom med kritik af mangler i grundlaget for regeringens landbrugspakke fra 2015, så bakkede en række forskere først op om konklusionerne i den.

Men efter et par døgn forsvandt støtten til rapporten.

Ifølge Berlingske forsvandt støtten, fordi forskere ved Aarhus Universitet udtalte sig under stort pres.

Det peger både eksperter og politikere på efter en række e-mails ogf sms'er er kommet frem.

Beskederne er sendt mellem fakultetsledelsen på universitetet, forskere bag landbrugspakken og Miljø-og Fødevareministeriet, skriver avisen.

Penge til forskning var på spil

Nu mener flere eksperter og politikere, at regeringens plan om at sende universitetets myndighedsbetjening i udbud, tilsyneladende har spillet en rolle.

Blandt andet fordi fakultetets dekan Niels Christian Nielsen i en mail til forskerne skrev, at høj faglighed, troværdighed og konkurrenceudsættelsen, var på spil.

Konkurenceudsættelse, som er betegnelsen for forskningsarbejde, som Aarhus Universitet får penge for at udføre for staten, er afgørende for, om universitet i fremtiden modtager penge til forskning.

- Det var rigtig vigtigt, at vi fik holdt mødet i dag - der er meget på spil. Det drejer sig om vores faglighed, troværdighed, og selvfølgelig er vores evne til at vinde konkurrenceudsætningen på spil.

- Der er mange, der gerne vil se os vingeskudt i den henseende, skrev Niels Christian Nielsen i mailen med henvisning til universitetets aftale med Miljø- og Fødevareministeriet.

Maria Reumert Gjerding, Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, kalder det en alvorlig sag.

- Forskerne vender 180 grader på en tallerken efter det møde, de har haft med deres ledelse. Fra at være enige i kritikken er de pludselig meget uenige, og det er voldsomt bekymrende. Det tyder på, at der har været et pres til at levere de budskaber og de holdninger og den indstilling fra forskerne, som ministeren gerne ville høre, siger Maria Reumert Gjerding.

Afviser pres på forskere

Men Niels Christian Nielsen, der er dekan ved Aarhus Universitet, afviser enhver form for pres overfor forskerne.

- Det har intet på sig, vi beskytter vores faglighed. Det ville de fleste gøre, hvis de blev udsat for kritik, siger Niels Christian Nielsen.

Bente Hagelund, ekspert i forvaltningsret, siger til Berlingske, at Folketinget bør fjerne konkurrenceudsættelsen, der er en klemme for universitetet.

Det vil Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen ikke udtale sig om i dag, men henviser til regeringspartiet Liberal Alliances landbrugsordfører Carsten Bach, der afviser, at det er en klemme.

- Rådgivningen af staten og andre offentlige myndigheder skal konkurrenceudsættes. Det sker på en lang række områder indenfor det offentlige, og det kan selvfølgelig også lade sig gøre, når vi snakker myndighedsbetjening til Miljøministeriet, siger Carsten Bach.

Faglighed vigtigere end økonomi

Jørgen E. Olesen, talsmand for forskergruppen bag landbrugspakken på Aarhus Universitet, understreger, at fagligheden spiller en større rolle for forskerne, end det faktum at konkurrenceudsættelsen er på spil.

- Vores faglighed var på spil, og det spillede en langt større rolle for os som forskere, siger han.

I tænkte ikke på økonomi?

- Nej det gjorde jeg i hvert fald ikke. Men jeg kan ikke sige, hvad andre har gjort.

Hvorfor har I ændret holdning?

- Vi har ikke ændret holdning. I hvert fald ikke de forskere, der har stået bag det notat. De forskere, der muligvis har ændret holdning er nogle at mine kolleger, der ikke har været direkte involveret i det her. Det var kolleger, der beskæftiger sig med havmiljø eller ferskvandsmiljø men som ikke har den specifikke faglighed på det her område. Og jeg håber da, de er blevet klogere, siger Jørgen E. Olesen.

Facebook
Twitter