Indtil videre er der blevet gjort rent hver anden uge hjemme hos den 66-årige pensionist Jens Erik Wittchen.
Men fremover bliver det kun hver tredje uge. For i Morsø Kommune, hvor han bor, har de besluttet at skære i rengøringshjælpen til de ældre til næste år.
Og det kan mærkes. For Jens Erik Wittchen er blind.
- Taber jeg noget på gulvet, skal jeg ned på alle fire, for jeg kan ikke se det. Jeg synes, det er en stærk forringelse, siger han.
Morsø Kommune er langt fra den eneste.
Hver tredje kommune har eller har haft forslag om at reducere rengøringshjælpen hos de ældre. Det er konklusionen i et notat fra Ældre Sagen, som DR har set.
Besparelser på rengøring kan få mærkbare konsekvenser hos de ældre, vurderer Tine Rostgaard, der er ældreforsker og professor på Roskilde Universitet.
- Det isolerer de ældre, og de får i mindre grad lyst til at invitere folk hjem til dem selv. Rengøring og praktisk hjælp er efterhånden mere af navn end af gavn, siger hun.
- Det betyder i praksis, at rengøring mere og mere bliver udfaset som en del af hjemmehjælpen i kommunerne, siger hun.
Føler sig svigtet
Hjemme hos Jens Erik Wittchen bliver der støvsuget, vasket gulv og tørret borde i køkkenet, stuen, soveværelset og gangen. Og så bliver badeværelset gjort rent.
Selvom han egentlig gerne vil have rengøring lidt oftere, så synes han, at hjælpen har været rimelig indtil videre.
Men med udsigt til mindre rengøring føler han sig svigtet af systemet.
- Det med, at vi har et system, der skulle hjælpe de ældre, det findes jo ikke mere, siger han.
- Vi får tudet ørerne fulde med, at vi skal finde nogle frivillige, der kan hjælpe os. Vi skal finde nogle venner eller noget familie, der kan hjælpe os. For det må ikke koste det offentlige noget.
Når der går længere tid mellem rengøring, kan Jens Erik Wittchen sagtens mærke det på køkkengulvet.
Hvis han tager briller på med styrke -32, kan han ane en smule. Men på grund af sit manglende syn spilder han, når han laver mad. Og det kan været svært for ham selv at gøre det rent, selvom han prøver.
- Nu har jeg arbejdet så mange år, og jeg har betalt skat hver eneste år, og så skal jeg ikke have lov til at have det godt, når jeg bliver gammel. Det må man åbenbart ikke mere, siger han.
Rengøringen bliver udfaset
Hos Ældre Sagen kalder de forslagene om mindre rengøringshjælp 'meget trist' og 'et stort problem'.
- De ældre kommer til at leve i deres eget skidt i meget højere grad end i dag. Det er både uværdigt, og det er på længere sigt også sundhedsfarligt, siger vicedirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen.
Hvis der ikke er råd til selv at tilkøbe ekstra rengøring, så kommer det ifølge ældreforsker og professor Tine Rostgaard til at betyde, at ansvaret kommer til at ligge hos de pårørende.
Det er der to forklaringer på: Den ene er økonomien, hvor kommunerne prioriterer at kunne give personlig pleje. Den anden forklaring er mangel på medarbejdere.
Derfor er der både brug for flere midler og flere medarbejdere, hvis problemet skal løses, mener hun.
Spørger man Ældre Sagen, ligger en stor del af ansvaret hos politikerne på Christiansborg.
- Det kan undre én, at der er kæmpe overskud på statens finanser, og så sidder kommunerne samtidig og fortager de her besparelser, der gør ondt på nogle svækkede mennesker.
- Det, synes jeg, er helt urimeligt.
En stikpille til Christiansborg
I Morsø Kommune, hvor Jens Erik Wittchen får skåret på sin rengøring, er der heller ikke nogen tvivl om, hvem der i sidste ende bærer ansvaret for, at kommunen er blevet nødt til at skære.
Sådan lyder det fra Henning Sørensen (V), der er formand for Social, Sundhed og Beskæftigelsesudvalget i Morsø Kommune:
- De står inde på Christiansborg og siger den ene gang efter den anden, at det går vældig godt. Men hvad hjælper det, når vi ude i kommunerne står og mangler penge og skal spare igen og igen, siger han.
- Hvis vi ikke skulle have sparet her, så skulle vi have del i nogle af de ekstra millioner.
Henning Sørensen tror, at vi ser ind i en fremtid, hvor det i højere grad bliver de pårørende, der skal stå for rengøringen hjemme hos de ældre.
I sidste ende er det jo en prioritering fra jeres side. Kunne I ikke have fundet et andet sted at spare end på rengøring hos de ældre?
- Vi kunne godt have valgt at tage nogle andre ting. Men vi er nået frem til en budgetaftale, som alle 21 byrådsmedlemmer kan se sig selv i. Og vi mener, at det er her, det gør mindst ondt, siger Henning Sørensen.