Blinde mister rettigheder i stemmeboksen

En ny valglov tvinger blinde og svagtseende til at fortælle valgfunktionærerne, hvem de stemmer på.

Thorkild Frandsen er en af de mange, som valgloven rammer. Nu er det ikke kun hans kone, som er med, når han afgiver sin stemme. En valgtilforordnet skal også tilse, hvor hans kryds skal stå. (Foto: DR © DR)

Alle danskere er ifølge Grundloven sikret retten til at stemme hemmligt ved valg.

Dog gælder retten ikke længere blinde og svagtseende.

En ny valglov siger nemlig, at "den handicappede selv kan vælge en hjælper i stemmeboksen, når blot der samtidig medvirker en myndighedsperson."

Det betyder, at flere tusinde danskere er tvunget til at have en af kommunens valgfolk med inde i stemmeboksen, når de skal afgive deres stemme ved det kommende kommunalvalg. Og det er et brud på både Grundloven og FNs handicapkonvention, som henholdsvis siger, at man har ret til at stemme hemmeligt, og at man frit kan vælge en hjælper, som skal med ind i stemmeboksen.

Regeringen har misfortået konventionen

Dansk Blindesamfund raser og har flere gange klaget til indenrigsministeren. Foreningen mener ikke, at den danske regering har forstået FNs handicapkonvention, og det mener FN heller ikke, at regeringen har.

Den nye regel for de blinde om at en tilforordnet skal med ind i boksen og høre, hvad de vil stemme, er indført af regeringen for netop at imødekomme FNs handicapkonvention.

Men ifølge FN er ændringen i den danske valglov tvært imod et klart brud på konventionen.

- Det betyder, at regeringen overtræder konventionen, når det gælder disse borgers rettigheder, siger sekretær for Fns komite for handicappedes rettigheder, Jose Doria, til TV Avisen.

Skal Danmark leve op til konventionen, kan det ifølge FN kun ske på en måde- ved at fortælle komiteen at man vil ændre lovgivningen, så folk selv kan vælge deres hjælper.

Lover løsning på kritikken

Indenrigs-og socialminister Karen Ellemann (V) forklarer, at lovgivningen på området blandt andet blev vedtaget for at sikre, at stemmeafgiveren ikke blev presset til at afgive en bestemt stemme.

- Derfor er der af sikkerhedsmæssige årsager over for stemmeafgiveren en lov, som gør, at man skal have en valgtilforordnet med, som selvfølgelig har tavshedspligt, siger Karen Ellemann til TV Avisen.

- Men kritikken tager jeg meget alvorligt og vil nu gå i arbejdstøjet for at finde en løsning på kritkken.

En mulighed er en valgseddel med blindskrift, så den blinde er fuldstændig uafhængig af en hjælper. Men ministeren beklager, at der desværre ikke ligger en løsning klar inden dette års kommunalvalg den 17. november.