Bliver børnene vaccineret, når skoleferien er ovre?

Vaccinetilslutningen blandt de 12-14-årige er ikke høj nok. Men løbet er ikke kørt, mener fagfolk.

Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, vaccinerer en ung kvinde i et aalborgensisk sogn, hvor tilmeldingen til vaccination haltede efter tilbage i juni. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Viggo Andreasen er lektor i matematisk epidemiologi. Det er en fejl, hans korrekte titel er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi.

Det er sommerferie, og vi daser derhjemme, men pludselig tikker en invitation til et vaccinestik ind i e-boksen.

For to uger siden fik landets teenage-forældre tilbuddet om, at deres 12 til 15-årige børn kunne blive vaccineret mod corona. Et tilbud som kun en tredjedel af aldersgruppen har takket ja til, hvilket får Viggo Andreasen, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi, til at frygte endnu et efterår med restriktioner.

Men professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet, som gransker danskernes adfærd under corona, tror, at tilslutningen blandt skolebørnene vil stige.

- Da de voksne begyndte at blive vaccineret, kom der en øget villighed til at lade sig vaccinere, efterhånden som vaccinerne blev rullet ud, siger han til P1 Morgen.

- Så når børnene begynder at se, at deres kammerater bliver vaccineret, er de formentlig også mere tilbøjelige til at sige til deres forældre, at de også vil vaccineres.

Men før børnene kan sammenligne plaster-prydede overarme, skal de lige tilbage i klasselokalet.

Sommerferien er et uheldigt tidspunkt

Nu bruger man jo ikke e-boks til at sende postkort hjem fra billedskønne feriedestinationer. Så hos Region Sjælland håber man, at den lave vaccinetilslutning, som de kalder for 'ærgerlig', skyldes, at familierne er ude at rejse.

Også Michael Bang Petersen forventer, at sommerferien spiller ind. Men ikke kun fordi, at børnene plasker rundt i svømmepøle langt fra vaccinationscentrene.

Professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet leder HOPE-projektet, som forsker i danskernes adfærd og holdninger til alt fra coronanedlukninger til vacciner.

- Nogle forældre er så at sige blevet taget på sengen. De regnede først med, at deres børn skulle vaccineres i september. Nu har man pludselig vaccinerne til det, men der mangler noget kommunikation, som også bliver besværliggjort af sommerferien.

Du kalder det et uheldigt tidspunkt?

- Ja, set fra et kommunikationsmæssigt synspunkt, er sommerferien et uheldigt tidspunkt. Mange af dem hos sundhedsmyndighederne, som netop skulle hjælpe forældrene med at tage den bedst mulige beslutning, er på sommerferie.

Hos Sundhedsstyrelsen vil man gøre mere for at informere forældrene, fortæller Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Mange børneforældre har spørgsmål om vacciner, når det gælder deres egne børn. Og det skal vi selvfølgelig have informeret mere om, siger Søren Brostrøm, som synes, at den omtalte aldersgruppes vaccinetilslutning er 'okay tilfredsstillende' sommerferien taget i betragtning, men han vil gerne have flere vaccineret.

'Man trækker den lige lidt'

Den skiftende kommunikation har påvirket Rikke Blok Madsen, som er mor til to. Selv takkede hun straks ja til vaccinen, men da invitationen til hendes 13-årige tikkede ind, blev hun meget i tvivl.

- Man trækker den lige lidt for at have opvejet alle fordele og ulemper ved det hele, siger hun.

Michael Bang Petersen forklarer, at danskerne i høj grad lader sig vaccinere for samfundets skyld, og når nu det kan medføre bivirkninger og ubehag, er det lettere at gøre denne 'gode gerning' på egne vegne end at bede sine børn om det.

Ifølge Viggo Andreasen er det afgørende for at få 'et behageligt efterår', at de ferieramte skolebørn lander i vaccinationscenteret indenfor de næste to til fire uger. Det er Søren Brostrøm enig i.

- Den næste måneds tid er meget afgørende i forhold til vaccinedækningen. Når vi kommer tilbage fra sommerferie om nogle uger og arbejdspladser, skoler og institutioner åbner, så vil det tendere til mere smittespredning. Og vi har brug for immunitet, når vi går ind i en efterårssæson, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

Facebook
Twitter