Bliver kronprins Frederik indviet i forsvarshemmeligheder? SF kræver svar fra minister

Forsvarsordfører har bedt om en redegørelse efter oplysninger om uofficielle møder mellem kronprinsen og ledende skikkelser i Forsvaret.

Kronprins Frederik og forsvarschef Bjørn Ingemann Bisserup (th.). (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

SF kræver nu en redegørelse fra forsvarsministeren på baggrund af oplysninger, der er blevet bragt af netmediet OLFI, der dækker dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Ifølge OLFI mødes kronprins Frederik et par gange om året med forsvarschef Bjørn Ingemann Bisserup og flere ledende skikkelser i Forsvaret.

Under møderne skulle Danmarks kommende regent ifølge OLFI's oplysninger blandt andet blive orienteret om følsomme oplysninger om interne forhold i Forsvaret, uden at forsvarsministeren eller andre medlemmer af regeringen bliver informeret om indholdet af møderne.

Derfor kræver SF's forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, nu en redegørelse fra forsvarsminister Trine Brahmsen.

– Der bør kun udveksles sådan nogle informationer i ministeriet eller ved ministerens egen tilstedeværelse eller accept. Danmarks sikkerhedspolitik skal drøftes indenfor de rammer, som lovgivningen dækker over - ikke under loge-lignende forhold på Strandvejen, understreger hun og tilføjer:

- Hvis der tales om sikkerhedspolitik og forsvaret på topniveau med kronprinsen, så bør ministeren gøre alt, hvad hun kan for igen at få kontrol med, at den slags informationer går gennem de demokratiske institutioner, siger Anne Valentina Berthelsen.

SF's forsvarordfører, Anne Valentina Berthelsen, under et samråd med forsvarsminister Trine Bramsen (S) om indkøbs- og regnskabsforholdene i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Eksperter: Ministeren burde orienteres

Ifølge OLFI's redaktør, Peter Ernstved Rasmussen, burde kronprinsens rådgivere have vejledt ham bedre:

- Problemet er, at når et medlem af Kongehuset ønsker viden eller ønsker at mødes med personer fra staten eller det offentlige, så går kontakten gennem regeringen, siger han i P1 Orientering.

Og det er er ikke en uskyldig fejl, men en fatal brøler, mener Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig forvaltning ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet:

- Det er meget betænkeligt og lugter langt væk af noget, som ikke tåler dagens lys, fordi det foregår skjult. Sagen er meget klar. Den absolutte inderkreds i Forsvaret skal ikke sidde med kronprinsen i hemmelige møder, hvor der ikke bliver skrevet referater, siger han til OLFI.

Han mener kun, at det er i diktaturstater, at den kongelige overmagt har direkte kontakt med militæret.

Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik overværer parade på Thorvaldsens Plads i København i anledning af Flagdag for Danmarks udsendte tirsdag den 5. september 2017. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De hemmelige møder bliver også kaldt 'betænkelige' af Jørgen Albæk Jensen, der er professor i jura på Aarhus Universitet og ekspert i forvaltningsret.

- Det behøver ikke at være odiøst. Men regeringen burde vide, at den slags møder foregår, fordi man kan begynde at gisne om, hvad der bliver snakket om. Er det her en statshandling, så skal ministeren inddrages. Det er det måske ikke, men vi kan være relativt tæt på. Man kan meget vel tænke, at der foregår noget, som falder ind under begrebet statshandlinger. Derfor ville det være oplagt at orientere ministeren, siger Jørgen Albæk Jensen til OLFI.

Forsvaret afviser kritik

I et skriftligt svar til P1 Orientering skriver Forsvaret, at der er ikke tale om en loge eller noget andet, der kan lyde fordækt og mistænkeligt.

- Der er tale om en sammenkomst med middag med venner, kollegaer og bekendtskaber. Ligesom der ikke er gjort forsøg på at gøre det hemmeligt. Der er derfor således heller ikke tale om en orientering om konkrete eller fortrolige forhold til HKH Kronprins Frederik fra Forsvarets side, lyder det.

Her påpeger man samtidig, at forsvarchef Bjørn Ingemann Bisserup ikke har stået for middagene.

K: Kronprinsen må mødes med dem, han ønsker

Forsvarsudvalgets formand, Naser Khader (K) ser ikke noget problem i, at kronprinsen mødes privat med topfolk i Forsvaret:

- Jeg synes, at SF skal slappe af. Vi ved jo ikke, om der bliver udvekslet hemmelige oplysninger. Jeg har tillid til, at de, der deltager, er så professionelle, at de kun fortæller det, der skal fortælles i sådan nogle sammenhænge.

Naser Khader (K) under Folketingets åbning på Christiansborg, tirsdag den 1. oktober 2019. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Naser Khader mener, at det kun er naturligt, at kronprins Frederik interesserer sig for Forsvaret, hvor han selv har gjort karriere i Frømandskorpset:

- Må forsvarschefer ikke komme til middag? Må kronprinsen ikke invitere folk, han synes er interessante? Jeg synes, at det er spild af forsvarsministerens tid at blive involveret i den her sag.

P1 har kontaktet kongehuset og flere af hovedpersonerne, der dog ikke ønsker at udtale sig eller ikke er vendt tilbage.