Blodbanker tester om donorer har haft coronavirus

I to regioner er blodbankerne begyndt at teste for antistoffer, og de øvrige følger med.

Test af donorblod skal give myndighederne overblik over, hvor mange, der har været smittet med coronavirus (arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Bloddonorer skal hjælpe myndighederne med at få viden om, hvor mange der har været smittet med coronavirus og har udviklet antistoffer og dermed immunitet.

Cirka fem procent af befolkningen lader sig regelmæssigt tappe for blod. Det svarer til over 5.000 portioner per uge, der nu skal testet hos regionernes blodbanker.

Blodbankerne i Region Hovedstaden og Region Midtjylland er som de første i denne uge gået i gang med testningen, og senere følger de øvrige regioner med.

I hovedstadsregionen har 1.000 donorer afgivet blod fra 1. til 3. april, og her har 27 dannet antistoffer mod coronavirus.

I Region Midtjylland er der mellem 2. og 3. april testet blod fra 244 donorer, og der er ikke fundet positive test.

Målet er en bred immunitet mod sygdommen i befolkningen - også kaldet flokimmunitet. Eksperter har anslået, at det vil kræve, at cirka 60 procent af befolkningen - svarende til 3,6 millioner danskere - skal have haft sygdommen.

Falck vil teste 5.000 for antistoffer

- En lav flokimmunitet betyder, at det er mere sandsynligt, at smitten kan brede sig epidemisk og dermed være mere alvorlig. Derfor skal undersøgelsens første tal tages meget seriøst, når vi nu kan se, at flokimmuniteten blandt de første testede er så lav, siger Henrik Ullum, overlæge og professor på Rigshospitalet.

De foreløbige og kommende resultater bliver løbende meldt ind til Statens Serum Institut.

I Danske Regioner er regionsformand Stephanie Lose (V) tilfreds med, at regionernes blodbanker kan yde et væsentligt bidrag til overvågningen af smitteudbredelsen.

Tidligere på ugen meddelte virksomheden Falck, at man planlægger at teste op mod 5000 medarbejdere for antistoffer efter coronavirus.

/ritzau/