Blodbankerne er på kritisk niveau: Op mod 35 procent af bloddonorerne udebliver

Flere af regionerne har nu en 'kritisk' lav beholdning på blodtyper.

Sosu-assistent Torben Grüner kalder Michael Hattens Palne en 'mønsterdonor', da han har doneret blod 73 gange. Men mindre kan også gøre det, lyder det.

- Det var det. Tre minutter og 36 sekunder. Så har man hjulpet tre mennesker.

Sådan siger sosu-assistent Torben Grüner, mens han tager nålen ud af armen på salgsdirektøren Michael Hattens Palne, der er på Hvidovre Hospital for at donere blod for 73. gang.

Michael Hattens Palne er taget forbi blodbanken, fordi han havde et møde i nærheden, men hvis han ikke havde mulighed for at komme, ville han have meldt afbud.

Sådan forholder det sig bare ikke for en stor del af bloddonorerne rundt om i landet.

I Region Hovedstaden, hvor Torben Grüner tapper blod, udebliver 30-35 procent af de mennesker, som har skrevet sig på listen en tid til at donere. Når det tidligere har stået slemt til, er tallet på 5-8 procent.

Den grad af udeblivelse har stået på de seneste fire uger.

- Det er ikke rimeligt. Af respekt for dem, der skal tage blodet og dem, der skal have blodet synes jeg man skal dukke op, siger Michael Hattens Palne.

Samme billede ses i Region Sjælland, hvor 25-33 procent udebliver. I Region Syddanmark er det 18-20 procent, viser DR Nyheders rundringning.

- Vi har aldrig oplevet så meget udeblivelse, som der er lige nu, siger blodbankchef i Region Hovedstaden, Morten Bagge Hansen.

- Vi har to tredjedele af det blod, vi gerne vil have, så vi er nede på et kritisk niveau.

Kan få konsekvenser for patienter

En stor del af danskerne - helt præcis 35 procent - har blodtypen 0. Det er den mest normale blodtype at have efter blodtype A.

Men ledende overlæge i Region Sjælland, Keld Homburg, fortæller, at de lige nu mangler denne gængse blodtype.

Blodforsyningen i Region Hovedstaden. De bør have 933 poser af blodtype A, men har lige nu 495.

Derfor kan det snart blive aktuelt for regionen at skulle låne blodtypen af andre regioner. Det er også noget, der kan komme på tale for blodbankchef Morten Bagge Hansen.

- Lige nu har det ikke nogen konsekvenser for patienterne, fordi blodbankerne i Danmark arbejder sammen om blodforsyningen, så vi kan få lidt hjælp af de andre regioner. Men det bliver svært at blive ved med at få hjælp, siger han.

- Ultimativt kan vi stå og skulle prioritere, hvem der skal have blodet.

Netop nu holder konsekvenserne sig til de medarbejdere, som arbejder på sygehuse og hospitaler. For på Hvidovre Hospital har medarbejderne været nødsaget til at arbejde over. Det skyldes, at de må udvide åbningstiden på blodbanken, så de kan få de kritiske blodportioner tappet.

'Tre her til formiddag, som ikke er dukket op'

DR Nyheder er taget ud på Hvidovre Hospital klokken 11 en almindelig formiddag. Her er både sosu-assistenter og bioanalytikere klar til at tappe blod, som hovedsagligt går til kræftbehandling og hjertekarsygdomme.

Det ses, at der er en god strøm af mennesker, som kommer forbi blodbanken, men de tomme stole fylder alligevel i lokalet.

- Vi har tre her til formiddag, som ikke er dukket op, siger Birgith Nowak, der er ledende bioanalytiker på Hvidovre Hospital.

- Vi har mange patienter, der er blodkrævende. Foruden de akutte, der kommer ind. Vi har ulykker. Så det er ret vigtigt, at vi får tappet det her blod.

Inden frokost fik Birgith Nowak tre udeblivelser og 15 afbud fra donorer, der skulle have tappet blod.

Regionerne har opbygget et system, som gør, at folk automatisk bliver bedt om at komme ind for at donere, hvis der er behov for en given donors blodtype.

Derfor er hver udeblivelse lig med en konkret manglende portion blod, og altså ikke bare 'nice to have'.

Birgith Nowak opfordrer derfor til, at man, hvis man pludselig opdager, at man har tid, går ind og tjekker efter afbud på blodbankens hjemmeside. Det er nemlig ofte muligt at få en afbudstid.

Uvished om årsag - måske genåbningen

Regionerne har svært ved at sætte præcise ord på, hvorfor folk udebliver fra deres bloddonortid.

For mens Danmark var underlagt coronarestriktioner, oplevede blodbankerne, at stort set alle mødte op til deres tider.

- Paradoksalt nok oplevede vi, mod forventning, at donorerne kom. Formentligt fordi folk var hjemsendt og ikke havde så meget at lave. Så vi havde en rigtig fin blodforsyning i den periode, siger blodbankchef Morten Bagge Hansen.

Morten Bagge Hansen mangler ikke folk til at donere blod. Problemet er, at donorerne udebliver. Det skal ændres, mener han.

Regionerne laver ikke undersøgelser eller følger op på, hvorfor folk udebliver. Derfor er deres umiddelbare bud, at folk har fået en travl hverdag igen efter den fulde genåbning.

Men her skal graden af udeblivelse på op mod 35 procent sammenlignes med 2019 - altså inden første coronanedlukning - hvor en høj udeblivelsesgrad lå på omkring de otte procent i Region Hovedstaden.

Derfor appellerer regionerne blot til, at folk møder op til deres tider eller melder afbud i god tid. For så kan de nå at indkalde en ny donor.

Region Midtjylland oplever ikke nogen væsentlige problemer med udeblivelser, og Region Nordjylland fører ikke overordnede tal på antal udeblivelser fra bloddonation.

FacebookTwitter