Blodtryksmedicin kan give hudkræft: Lægemiddelstyrelsen iværksætter undersøgelse

Længere tids brug af populær medicin kædes sammen med markant øget risiko for hudkræft.

250.000 danskere tager lægemidler mod forhøjet blodtryk med hydrochlorthiazid, der nu forbindes med en øget kræftrisiko. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Hvert år får 2.500 danskere konstateret hudkræftsygdommen pladecellekræft. Men hvert tiende tilfælde kunne undgås, hvis lægemidler med stoffet hydrochlorthiazid blev fjernet fra markedet.

Det skriver Politiken på baggrund af danske forskningsresultater, der i dag bliver offentliggjort i verdens førende videnskabelige tidsskrift for hudsygdomme, Journal of American Academy of Dermatology.

- Det er svært foruroligende. Vi undersøgte flere andre store populære lægemiddelgrupper mod forhøjet blodtryk og fandt ingen som helst sammenhæng mellem brug og forekomst af kræft, siger Anton Pottegård, lektor på Afdeling for Klinisk Farmakologi og Farmaci, Syddansk Universitet, der står i spidsen for det danske forskerhold.

- Det så vi alene, hvis patienterne havde et længere forbrug af de forskellige præparater, der indeholder hydroclhorthiazid.

Lægemiddelstyrelsen har advaret europæiske kolleger

80.000 danskere med hudkræft er blevet undersøgt, og forskerne har set nærmere på deres medicinforbrug.

Konklusionen på forskningsresultaterne er, at længere tids brug af hydrochlorthiazid øger risikoen for den særlige kræftform pladecellekræft i huden med op til syv gange.

I Danmark får omkring 250.000 mennesker den pågældende type blodtryksmedicin. Og alene i USA bruger omkring 10 millioner mennesker medicinen, hvorfor forskningsresultatet kan få store konsekvenser.

Lægemiddelstyrelsen er opmærksom på problemet og har allerede advaret kollegerne i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der nu skal til at se nærmere på lægemidlet.

- Signalet i studiet virker stærkt nok til, at det kan få konsekvenser for brugen af lægemidlet, måske med en anbefaling om at skifte til andre lægemidler for visse patienter, siger medicins chef i Lægemiddelstyrelsen Nikolai Bruun til Politiken.

Medicin øger risiko for to andre kræftformer

Hydrochlorthiazid øger risikoen for pladecellekræft, fordi midlet øger lysfølsomheden og blokerer hudens evne til at reparere de små daglige dna-skader i cellerne, der opstår, når solens stråler rammer os.

Dermed får skaderne lov til at blive i huden, hvor de kan føre til cellemutationer og egentlig hudkræft.

Tidligere har forskerne også påvist en forbindelse mellem medicin med hydrochlorthiazid og en øget risiko for læbekræft. Medicinen øger også risikoen for en anden type kræft, basalcellekræft, men i mindre grad.

Begge kræfttyper kan behandles og hører til kræfttyper med en lav dødelighed.

Studiet bør ikke få patienter til selv at stoppe med at tage med medicinen mod forhøjet blodtryk, siger Anton Pottegård.

- Man bør ikke stoppe sin behandling uden at snakke med sin læge først. Men hvis man i dag bruger hydrochlorthiazid, kan det være en god idé at høre sin læge, om man kan vælge et andet præparat, siger Anton Pottegård.

Lægemiddelstyrelsen understreger, at studiet ikke dokumenterer en årssagssammenhæng mellem brugen af hydrochlorthazid og hudkræft - men en mulig forbindelse.

- Det ser bagud og påviser, at de, der får pladecellehudkræft, ofte også har fået hydrochlorthiazid. Derfor skal vi først drage konsekvensen, når vi ved, hvad der er det rigtige at gøre, siger Nikolai Bruun fra Lægemiddelstyrelsen.