Blogger: 'Jeg deler billeder af mine børn for at inspirere'

Mange børn synes, det er pinligt, siger Børns Vilkår.

Mette Vilstrup overvejer om sønnen Konrad skal til at godkende billederne, inden de bliver delt på sociale medier.

Sommerbilleder fra haven, vinterferiefotos fra spabadet og video fra lanceringen af datterens første tøjkollektion er bare noget af det blogger og instagrammer Mette Vilstrup har delt på sine åbne mediekanaler.

Inden hun blev mor, besluttede Mette Vilstrup sig for, at hun gerne vil vise hverdagen med sine børn frem for dem, der har lyst til at kigge med. Derfor rummer instagram-profilen og bloggen i dag flere hundrede billeder fra de første år af Konrad og Millie Mackenzies liv.

For Mette Vilstrup var det ikke en stor beslutning.

- Jeg lægger billeder op for at inspirere andre, og det gav næsten sig selv, at jeg skulle dele billeder af dagligsdagsoplevelser med børnene på min blog, præcis som jeg deler billeder af mig selv, siger Mette Vilstrup og tilføjer, at hun ser det som en digital dagbog fyldt med minder:

- Mine børn kan se tilbage på hverdagsminder fra deres barndom, som måske er gået i glemmebogen hos andre familier, og det synes jeg er overvejende positivt.

Ikke alle har det som Mette Vilstrup. Et billede delt af skuespilleren Gwyneth Paltrow har igen sat gang i debatten om, hvorvidt forældre uhæmmet må dele billeder af deres børn.

Børn synes, det er pinligt

14-årige Apple Martin, der er datter af skuespiller Gwyneth Paltrow og Coldplay-forsanger Chris Martin, startede debatten ved at sige fra i kommentarfeltet på sin mors instragramprofil, der har 5,3 millioner følgere.

- Mor, vi har talt om det her. Du må ikke poste noget uden mit samtykke, skrev den 14-årige datter i kommentaren.

Efterfølgende har flere eksperter meldt sig på banen.

Børns Vilkår påpeger blandt andre, at der faktisk er mange unge, der slet ikke bryder sig om, at deres forældre deler billeder af dem på sociale medier, og derfor opfordrer organisationen forældre til at bede om samtykke.

- Mange børn synes, det er pinligt. De har ikke lyst til at blive delt ud i offentligheden på deres forældres profiler, men de føler sig ikke altid hørt, siger børnefaglig konsulent Sanne Lind.

Datterens profil er lukket

Mette Vilstrups datter er så lille, at hun knap kan tale. Men bloggeren har tænkt over det faktum, at samtlige billeder er delt, uden børnene er blevet spurgt.

- Jeg har da overvejet, om jeg skal stoppe, når de bliver en vis alder, og jeg tænker lige nu, om Konrad skal have lov til at godkende de billeder, jeg lægger op på sociale medier, siger Mette Vilstrup.

Mest af alt overvejer hun grundigt, hvordan billederne deles, fortæller hun.

Alle billeder bliver vurderet, inden de bliver delt, og da Mette Vilstrup oprettede en særskilt Instagram-profil til sin 15 måneder gamle datter, Millie Mackenzie, sørgede hun for, at den ikke stod åben for hvem som helst.

- Min datter fik en profil i forbindelse med, at hun fik sit eget tøjmærke. Den har jeg gjort privat, så jeg kan sortere de følgere fra, der ikke passer i hendes univers.

Billeder udvælges nøje

Med et liv som blogger er det ikke en mulighed at stoppe billeddelingen, men mens børnene er så små, at de ikke selv kan sige fra, vil Mette Vilstrup fortsætte med at udvælge billederne nøje.

Billeder af børnene, der er for private eller kan bruges forkert, ser ikke dagens lys:

- Jeg har aldrig delt billeder, som jeg mener kan have negative konsekvenser for mig eller for børnene. Hvis jeg har en fornemmelse af, at det er noget, der kan ramme dem negativt, eller som de vil kunne blive drillet med senere, så kommer det ikke op.

Hvad gør du, hvis de som 14-årige siger fra overfor alt det, du har delt på de sociale medier gennem tiden?

- Hvis mine børn en dag kommer og siger, at de er kede af billederne, så sletter jeg selvfølgelig det hele fra mine sociale medier. Billederne vil altid ligge derude. Det kan jeg ikke styre. Men jeg håber, at al inspirationen, jeg har bidraget med, vil veje det op for dem. Og det kan jo sagtens være, at de synes, det er vildt rart, at der er så mange oplevelser fra deres barndom, der er dokumenteret, siger Mette Vilstrup.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter