Blogger kan miste sit plejebarn efter at have delt drabsvideo fra Marokko

Socialtilsynet vil fratage Jaleh Tavakoli retten til at være forælder for sin 8-årige plejedatter.

Jaleh Tavakoli, forholder sig i sine blogindlæg ofte dybt kritisk til islam. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Man kan ikke være en god plejemor, hvis man har delt den video, der viser drabet på en kvinde i Marokko.

Det har Socialtilsynet, som fører tilsyn med landets plejefamilier, vurderet over for bloggeren Jaleh Tavakoli, som er sigtet for at have delt videoen på det sociale medie Reddit.

Jaleh Tavakoli har sammen med sin mand en 8-årig plejedatter, men modtog i går et brev om, at Socialtilsynet agter at fratage parret retten til at være plejeforældre.

Det sker med henvisning til bloggerens sigtelse efter straffelovens paragraf 264 D, stk. 2. Jaleh Tavakoli er ikke dømt i sagen og har heller ikke været til afhøring hos politiet endnu, oplyser hun.

Derfor indkalder tilsynet Jaleh Tavakoli og hendes mand til et dialogmøde, hvor de kan fremføre deres argumenter.

Etisk og moralsk ansvar

I brevet sætter Socialtilsynet spørgsmålstegn ved Jaleh Tavakolis dømmekraft og lægger desuden vægt på, at plejebørn har et særligt stort behov for tryghed og stabilitet.

- Som generelt godkendt plejefamilie påtager man sig en særlig opgave i forhold til at tage vare på børn med særlige behov, hvorfor der ikke i væsentlig grad må kunne stilles spørgsmålstegn ved familiens moral eller etik, står der i det brev, som Jaleh Tavakoli har vist til DR Nyheder.

Tilsynet skriver også i brevet, at man ikke vurderer, at Jaleh Tavakoli kan fungere "som den 'digitale rollemodel' en plejeforælder skal kunne være".

Men Jaleh Tavakoli mener, at Socialtilsynets vurdering strider imod barnets tarv. Den 8-årige plejedatter har boet hos familien hele sit liv.

- Hvor meget kommer det til at skade hende, hvis hun finder ud af, at jeg har gjort noget ulovligt, i forhold til hvis hele hendes familie bliver taget fra hende? Det er jo helt uproportionelt.

Skulle have sagt til

I brevet fra Socialtilsynet står der, at Jaleh Tavakoli burde have gjort tilsynet opmærksomt på, at hun var blevet sigtet.

- Denne manglende orientering af Socialtilsynet bliver yderligere forstærket af det forhold, at du, Jaleh, på din offentlige Facebook-profil har fortalt om sigtelsen allerede i sidste uge, men altså ikke har fundet anledning til at orientere Socialtilsynet, til trods for at denne forpligtelse fremgår eksplicit af jeres godkendelse.

Ifølge Jaleh Tavakoli dømmer tilsynet hende før retssysstemet og overser, at hun stadig kun er sigtet i sagen.

Men kan man være plejeforælder, når man er sigtet efter straffeloven?

- Der er masser af forældre, der træffer dumme beslutninger, men som vi ikke tager børnene fra. Det her virker jo som en bananrepubliks måde at håndtere børneliv på, siger Jaleh Tavakoli.

Ud over den 8-årige plejedatter har Jaleh Tavakoli en biologisk søn med sin mand.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Socialtilsyn Øst, som er ansvarlig for tilsynet i den kommune, hvor Jaleh Tavakoli bor med sin familie.