Blogger trækker sig fra debatten af frygt for at miste sit plejebarn

Tilsyn startede sag mod debattøren Jaleh Tavakoli, da hun delte en drabsvideo fra Marokko.

(ARKIV) Sagen begyndte at rulle tilbage i marts, da debattøren og forfatteren delte en drabsvideo fra Marokko. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

'Jeg er derfor nødt til at stoppe med at ytre mig i offentligheden. Voldsmanden vinder'.

Sådan skriver debattør og forfatter Jaleh Tavakoli i sit seneste blogindlæg i Jyllands-Posten, der annonceres som værende hendes sidste, da hun nu trækker sig fra debatten.

- Tilsynet skriver sort på hvidt at mit job som debattør, forfatter og blogger er uforeneligt med min rolle som plejemor. Nu kan det også sige, at det allerede har advaret os, hvis ikke at jeg stopper i den offentlige debat, siger Jaleh Tavakoli til DR.

Hun trækker sig, alene fordi hun frygter at miste sit otte-årige plejebarn, siger hun.

Tilbage i marts startede sagen med at rulle, da Jaleh Tavakoli blev sigtet for at dele en video, der viser drabet på to kvinder i Marokko - blandt andet danske Louisa Vestager Jespersen.

Efter den episode sendte Socialtilsyn Øst, der fører tilsyn med plejefamilier i området, hvor familien bor, et brev til bloggeren og hendes mand, hvor de stiller spørgsmålstegn ved Jaleh Tavakolis dømmekraft.

Det blev også understreget i brevet, at plejebørn har et særligt behov for stabilitet og tryghed.

Tilsynet kan fjerne godkendelse til at have plejedatter

Siden begyndelsen af juli har Jaleh Tavakoli og hendes familie så været under skærpet tilsyn som plejefamilie, hvilket betyder, at Socialtilsynet kan fjerne godkendelsen til at have deres plejedatter, lyder det fra Jaleh Tavakoli.

- De vil ikke blande sig i min ytringsfrihed, men de kan konstatere, at jeg udsætter min familie for fare ved at blive ved med at blive medieeksponeret og ved at skrive og udtale mig på de sociale medier, som jeg gjorde.

Når Jaleh Tavakoli spørger tilsynet, hvorfor de går ind i sagen nu, skyldes det ifølge tilsynet, at det er, fordi debattøren og bloggeren har været mere i medierne i den seneste tid, og at hun er fortsat trods trusler.

Det er dog ikke noget, debattøren selv kan genkende, og hun har heller ikke fået nogen trusler det seneste halve år, fortæller hun.

Efter det første agterbrev, som det hedder, fra marts, sendte Socialtilsynet endnu et brev i april, som igen gav Jaleh Tavakoli håb for, at de alligevel kunne beholde deres plejedatter, som har været hos familien, siden hun var spæd.

Familien vil klage over sagen

Men i den nye tilsynsrapport fra Socialtilsynet, der kom med afgørelsen om skærpet tilsyn, lægger de ikke vægt på sigtelsen, men skærper derimod kritikken af Jaleh Tavakolis job og medieeksponeringen, fortæller hun.

Hvad tænker du om, at tilsynet startede sagen, fordi du har delt en drabsvideo og efterfølgende er sigtet for at have overtrådt loven?

- Jeg er stadig kun sigtet, og det er sat lidt i baggrunden nu i tilsynets rapport, og så har de i stedet skærpet kritikken af mit job og medieeksponering, hvor tilsynet mener, at jeg i den seneste tid har været mere i medierne, selvom det ikke er rigtigt, siger hun og uddyber:

- Siden 2015 har tilsynet vidst, at jeg fik trusler, og at jeg og min familie havde hemmelig adresse, og der er ikke noget nyt i sagen vedrørende vores sikkerhed.

Familien agter at klage til Ankestyrelsen over sagen.

Flere politikere bakker op om debattøren i forhold til at beholde sit plejebarn, lød det tilbage i marts, da sagen første gang kom frem.

Minister kritiserede i marts

En af de politikere, der dengang slog på tromme for, at der var noget galt, var Socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil. Hun var dengang folketingsmedlem, men er i dag børne- og undervisningsminister i den socialdemokratiske regering.

Dengang sagde hun, at endte sagen med, at plejebarnet blev fjernet, måtte reglerne laves om.

- Hvis myndighederne mener, at de har hjemmel i lovgivningen til at gøre det her, så må vi simpelthen lave lovgivningen om. Og det skal gå meget, meget stærkt, sagde hun dengang.

DR Nyheder har derfor forsøgt at få et interview med Pernille Rosenkrantz-Theil om regeringens holdning til sagen. Men ministeriet oplyser, at hun holder ferie og ikke er til rådighed til et interview.

Ministeriet henviser i stedet til Social- og Indenrigsminister Astrid Krag, da sagen hører til hendes område.

Men hun stiller heller ikke op til et interview på grund af ferie. Ministeriets presseafdeling har i stedet sendt et skriftligt svar fra Astrid Krag:

- Jeg kan ikke gå ind i den konkrete sag eller pålægge en anden myndighed at træffe en bestemt afgørelse i den konkrete sag, og hvis plejefamilien er uenig i socialtilsynets afgørelse, har de mulighed for at påklage den, skriver hun.

Vi ville gerne have spurgt ministeren, om regeringen mener, at reglerne bør laves om, men det har altså ikke været muligt at stille opfølgende spørgsmål.

DR har søndag også kontaktet Socialtilsyn Øst, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Facebook
Twitter